Muistot

Christine Tammisto 1932–2018

Lehtori

Lehtori Christine Tammisto (o.s. Hübotter) kuoli Helsingissä 12. tammikuuta 2018. Hän oli 85-vuotias, syntynyt 2. helmikuuta 1932 Hannoverissa.

Sota moukaroi Hannoveria rajusti, joten Tammisto oli evakossa isänäitinsä luona, jonka esimerkki vaikutti lapseen vahvasti. Jälleenrakennusvuosina perheelle nousi Hannoveriin talo, josta käsin aktiivinen ja sosiaalinen tytär kävi koulua ja harrasti musiikkia. Huilu oli hänen instrumenttinsa, ja esiintymistä Hannoverin konserttitalossa hän muisteli mielellään.

Tammiston fonetiikan opinnot Hampurin yliopistossa keskeytyivät, kun olympiavuosi 1952 muutti elämän. Tammisto lähti Hannoverin edustajana nuorisovaihdossa Suomeen, tuli Heinolaan ja tapasi tulevan miehensä, lääketieteen opiskelija Tapani Tammiston, jonka kanssa hän avioitui vuonna 1955.

Suomen alkeet Tammisto opetteli lastenhoitajana suomalaisperheessä. Hän luki lapsille ummikkona satukirjoja oppien samalla itse suomea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmen lapsen äitinä hän jatkoi opintojaan Helsingin yliopistossa ja suoritti HuK-tutkinnon 1970. Hän työskenteli myös ­Akateemisessa kirjakaupassa ja ­Goethe-instituutissa.

Perhe-elämän keskukseksi muodostui Finnån talo, jonka Tammisto suunnitteli yhdessä naapurin kanssa. Talo oli hänelle Heimat, ja tutun puutarha-arkkitehdin luoma puutarha oli kaikki kaikessa viimeiseen asti.

Talo täyttyi elämästä ja musiikista. Perheen vanhemmat lauloivat mm. Suomen Laulussa. Huilun rinnalle tuli gamba, jota Tammisto alkoi 75-vuotiaana opiskella musiikkiopistossa.

Keskeisimmän työuransa Tammisto teki Helsingin kauppakorkeakoulussa puhutun saksan opettajana. Ennakkoluuloton ja uutta etsivä opettaja veti muun muassa Saksan-ekskursioita, joiden järjestelyistä vastasivat opiskelijat itse. Projektit videoitiin, samoin opiskelijoiden tekemät haastattelut.

Tammisto uudisti kielistudioajattelua: uuden kielistudion pöydät sijoitettiin ravintola­sisustuksen mallilla, jolloin luokassa voitiin olla vuorovaikutuksessa tai kuunnella nauhoituksia. Ilmapiiri oli kuten Christine, rento ja välitön. Hän toteutti vallankumoukselliset ajatuksensa ohittamalla virkatien ja ve­toamalla suoraan päätöksentekijöihin. Aina oli jokin ”projekti” meneillään. Hän verkostoitui muiden yliopistojen kielilaitosten kanssa.

Tammisto suoritti FK-tutkinnon fonetiikassa 1985. Se oli edellytys pitkään hoidetun opettajaviran saamiseksi.

Eläkkeellä Christine ja Tapio pyöräilivät pitkin Rheinin vartta ja Saksaa. Lääketieteen historia oli myös tärkeä projekti. He istuivat kirjastoissa tutkimassa Suomen ensimmäistä nukutusta ja sitä, milloin häkä tiedostettiin Suomessa. He kirjoittivat yhdessä julkaisuja, jotka ilmestyivät Etherrausch-nimisessä teoksessa vuonna 2012.

Christine kirjoitti koko ajan tallentaen esimerkiksi vanhemmilleen Saksaan lähettämänsä kirjeet tietokoneelle.

Hannu Kalla

Liisa Laakso-Tammisto


Kirjoittajat ovat Christine Tammiston työtovereita HKKK:n kielistudio­keskuksesta, Laakso-Tammisto on myös hänen oppilaansa ja miniänsä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet