Muistot

Pauli Koskimies 1941–2017

Insinööri

Insinööri Pauli Koskimies kuoli 26. joulukuuta kotonaan Espoon Suvisaaristossa vaikean sairauden uuvuttamana. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Äänekoskella 29. elokuuta 1941.

Koskimies kirjoitti ylioppilaaksi Munkkiniemen yhteiskoulusta vuonna 1961 ja valmistui insinööriksi Helsingin teknillisestä opistosta vuonna 1967. Valmistumisen jälkeen hänen ensimmäinen työpaikkansa oli Oy Algol Ab:ssä, jossa hän toimi myynti-insinöörinä.

Vuonna 1969 Koskimies aloitti myyntipäällikkönä Sähkövaruste Oy:ssä. Sähkövaruste myytiin vuonna 1972 Enstolle, jonka palveluksessa hän oli eri johtotehtävissä seuraavat kahdeksan vuotta.

Varsinaisen elämäntyönsä Koskimies teki kuitenkin Oy Danfoss Ab:ssa, jonka toimitusjohtajana hän aloitti heinäkuussa 1981. Työura Danfossilla oli menestyksekäs. Seurallisen ja avoimen luonteensa takia Koskimiehellä oli erinomaiset suhteet suomalaisiin asiakkaisiin ja muihin sidosryhmiin, mutta myös Danfossin pääyhtiöön Tanskaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koskimiehen aikana Danfossin Suomen tytäryhtiö voitti ennätyksellisesti kolme kertaa Danfossin kansainvälisen Vuoden tytäryhtiö -palkinnon.

Palkinnot olivat selkeä osoitus Koskimiehen kyvyistä yritysjohtajana. Liiketoiminnassa hän asetti aina selkeät tavoitteet, mutta ei juurikaan puuttunut operatiiviseen toimintaan. Hän halusi pitää asiat kerralla ymmärrettävinä ja hänen päätöksensä perustuivat aina terveeseen maalaisjärkeen eli ”sunt förnuft”, kuten hän itse asian ilmaisi kotikielellään.

Koskimies oli Danfossin pääkonttorilla Tanskassa erittäin arvostettu, ja hänellä oli erinomaiset suhteet konsernin ylimpään johtoon. Jos konsernin pääjohtaja törmäsi Koskimieheen pääkonttorin käytävillä, oli hänellä aina aikaa juoda kahvit Paulin kanssa.

Tanskassa Koskimiehen kykyihin luotettiin niin paljon, että häntä pyydettiin vetämään myös Danfossin Ruotsin toimintoja vuonna 1995, kun siellä oli vaikeuksia saada myynti kasvu-uralle. Työuransa loppuvuodet Koskimies oli vastuussa Suomen toimintojen lisäksi myös Danfossin kylmätuotteiden (Industrial Refrigeration) Euroopan myynnistä.

Koskimies oli aktiivinen myös teknisen kaupan järjestöissä. Hän oli pitkään muun muassa Suomen Putkikauppiasyhdistyksen (nykyinen LVI-Teknisen Kaupan Liitto ry) vuosittaisen hyväntekeväisyystapahtuman eli Putkipörssin presidenttinä. Vuonna 1995 hänelle myönnettiin Pro LVI-mitali ansiokkaasta toiminnasta LVI-alan hyväksi.

Danfossin palveluksesta Koskimies jäi eläkkeelle 2003.

Vapaa-ajalla Koskimies harrasti kalastusta ja lampaiden hoitoa. Lampaiden laiduntaminen oli samalla ympäristön­hoitoa, sillä lampaat pitivät ­Suvisaariston kotipihan ranta-alueen aitona saaristolaismiljöönä.

Kaikista rakkain harrastus hänelle oli golf. Pauli Koskimies oli tuttu näky kotikenttänsä Sarfvikin viheriöillä. Hänellä oli myös työmatkoillaan usein golf-mailat mukanaan, ja töiden jälkeen hän saattoikin suunnata lähimmälle golf-kentälle.

Eläkevuotensa Pauli ja vaimonsa Hannele viettivät ”muuttolintuina” eli talvet he viettivät talviasunnossaan Orihuelassa Espanjan itärannikolla, mutta palasivat kevään tullessa aina Suomeen. Heillä on kolme lasta ja kahdeksan lastenlasta.

Markku Muuronen

Kirjoittaja on Pauli Koskimiehen pitkäaikainen kollega.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet