Muistot

Matti Mannerkorpi 1930–2018

Kehitysyhteistyöneuvos

Kehitysyhteistyöneuvos Matti Mannerkorpi kuoli Helsingissä 18. tammikuuta 2018. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Helsingissä 19. huhtikuuta 1930.

Mannerkorven monipuolinen yhteiskunnallinen toiminta alkoi jo 1940-luvulla Helsingin Norssin Kipinän ja Konventin varapuheenjohtajana. Hän toimi Teiniliitossa liikuntajaoston varapuheenjohtajana, Ylen nuorisoparlamentin jäsenenä sekä myöhemmin Vanhojen Norssien hallituksen puheenjohtajana.

Hän voitti yleisurheilussa ja suunnistuksessa lukuisia piiri-, liitto- ja yliopistomestaruuksia.

Mannerkorpi suoritti Meri­sotakoulussa meriupseerin ja merikapteenin tutkinnot sekä raivasi miinoja Suomenlahdella ansaiten myöhemmin sotaveteraanitunnuksen. Hän toimi myös vuosina 1971–1991 Upseerit evp ry:n johtokunnassa ja yleni reservissä komentajakapteeniksi 1979.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimiessaan laivastossa hän opiskeli samalla Turun yliopistossa filosofian kandidaatiksi. Lisensiaattiopintonsa Mannerkorpi rahoitti taloustoimittajana Helsingin Sanomissa ja opettajana Turun yliopistossa.

Valmistuttuaan yliopistosta Mannerkorpi toimi KOP:n ekonomistina sekä Helsingin Sanomien rahataloudellisena avustajana vuosina 1960–1963. Hän osallistui aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja oli 1960-luvun suomalaista kulttuuri-ilmapiiriä kuvaavan Pidot ­Aulangolla -keskustelutilaisuuden talousmies.

Vuonna 1964 Mannerkorpi siirtyi YK:n päämajaan New Yorkiin, missä hän toimi kansain­välisissä kehitysyhteistyön asiantuntijatehtävissä. Palat­tuaan Suomeen hän toimi ulkoministeriössä jaostopäällikkönä ja myöhemmin kehitysyhteistyöneuvoksena.

”Mannerkorpi muistetaan ulkoministeriössä miellyttävänä ja rohkaisevana esimiehenä ja tunnollisena työtoverina. Hän oli poliittisesti sitoutumaton aikana, jolloin oli vaikea edetä ylimpiin tehtäviin ilman selkeää poliittista sitoutumista”, totesi entinen työtoveri Alpo Rusi.

Mannerkorpi vaikutti myös pitkään varapuheenjohtajana Society for International Developmentissa sekä kansainvälisen kehitysyhteistyöseuran kunniajäsenenä.

Hän oli kirjallisesti tuottelias, käänsi ja toimitti muun muassa kirjan ­J. K. Paasikivi. Hän oli Suomen Arvostelijain Liiton pitkäaikainen jäsen.

Eläkevuosinaan Mannerkorpi oli aktiivinen Norssin Vanhojen Turnarien edustusvoimistelija ja kuntourheilija. Lisäksi hän toimi eri taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajana. Hän harrasti monipuolisesti kulttuuria ja historiallista kirjallisuutta sekä seurasi viimeiseen saakka kansainvälisiä poliittisia kysymyksiä.

Hän vietti vaimonsa kanssa usein talvet poikansa loma­kodissa Luganossa, Sveitsissä ja vieraili tyttärensä luona Brysselissä. Isänä hän oli vaativa, mutta aina kannustava ja täynnä ideoita.

Kalle Mannerkorpi

Päivi Mannerkorpi


Kirjoittajat ovat Matti Mannerkorven lapsia.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet