Muistot

Jóhann Jóhannsson 1969–2018

Säveltäjä

Islantilainen säveltäjä Jóhann Jóhannsson kuoli Berliinissä 9. helmikuuta 2018. Hän oli 48-vuotias, syntynyt 19. syyskuuta 1969 Reykjavíkissa, jossa kävi koulunsa sekä aloitti tuotteliaaksi kehkeytyneen uransa.

Omintakeisen minimalistisen orkesterityylin luonut Jóhann Jóhannsson sävelsi viidentoista vuoden aikana musiikin muun muassa kymmeneen näytelmään ja kolmeenkymmeneen pitkään elokuvaan. Niistä kahden ensi-ilta on ollut tänä vuonna, kolmannen on vasta maaliskuussa.

Hänen hitaasti hivuttavaan ja elektronisesti tehostettuun orkesterimusiikkiinsa on voinut saada tuntumaa myös televisiossa. Hän oli toinen säveltäjä kansainvälisesti menestyneessä kymmenosaisessa Loukussa-trillerissä, jonka Yle esitti keväällä 2016.

Jóhann Jóhannssonin päätyminen elokuvasäveltäjäksi oli puolittainen sattuma. Hän opiskeli yliopistossa kieliä ja kirjallisuutta sekä soitti kitaraa 1990-luvulle tyypillisissä indierockyhtyeissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käännekohdaksi hän mainitsi Reykjavíkissa vuonna 1999 perustetun taiteilijakollektiivin Kitchen Motorsin, joka korosti musiikkien ja ylipäätään taiteiden välisyyttä. Hänen ensilevynsä Englabörn (2002) sikisi näytelmään sävelletystä musiikista. Sen julkaisi kokeellisimpaan elektronimusiikkiin erikoistunut englantilainen Touch, mutta kokoonpano – jousikvartetti, piano ja lyömäsoittimet – oli näissä piireissä poikkeuksellinen.

Jóhann Jóhannssonin varsinainen läpimurto oli sinfoninen IBM 1401, A User's Manual (2006), jolla hän hyödynsi isänsä, tietokoneinsinöörin tekemiä varhaisia äänityksiä.

Teos korosti myös hänelle tyypillisiä käsitteellisiä ja kertomuksellisia perusteita – kuten seuraava Fordlandia (2008), joka yksi lähtökohta oli Henry Fordin epäonnistunut teollisuusyhteisö.

Jóhann Jóhannsson tavoitti kuvallisesti soivilla tiheätunnelmaisilla teoksilla vähitellen ohjaajia, jotka tilasivat häneltä hyvissä ajoin musiikkia elokuviinsa. Keskeisimpiä olivat viime vuosina kanadalainen Denis Villeneuve ja englantilainen James Marsh. Jóhann Jóhannsson sävelsi edelliselle elokuvat Vangitut (2013), Sicario (2015) ja Arrival (2016) sekä jälkimmäiselle elokuvat Kaiken teoria (2014) ja The Mercy (2018), jonka ensi-ilta oli Jóhann Jóhanssonin kuolinpäivänä.

Jóhann Jóhannsson julkaisi kaikkiaan kymmenen omaa albumia, joista viimeiseksi jäi Orphée (2016).

Harri Uusitorppa

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet