Muistot

Levi Sjövall 1917–2018

Tuotekehittäjä

Tuotekehittäjä, teknikko Levi Sjövall kuoli 8. helmikuuta 2018 kotonaan Munkkiniemessä. Hän oli syntynyt yli sata vuotta sitten, 23. huhtikuuta 1917 Suomen suuriruhtinaskunnan Pedersöressä.

Itsenäisen Suomen rakentamiseen Levi Sjövall osallistui suuren osan viime vuosisadasta. Hän seurasi maailman tapahtumia, kulttuuria ja kirjallisuutta aivan viimeisiin päiviinsä saakka.

Kädentaitonsa Levi Sjövall lienee perinyt puuseppä-isältään, jonka suku polveutui Merenkurkun kalastajista ja pienviljelijöistä.

Puusepän töihin Levi Sjövall perehtyi heti koulun jälkeen, kun hän seurasi 15-vuotiaana isäänsä tämän työpaikalle. Leipä piti hankkia seitsenhenkiselle perheelle, josta äiti oli kuollut Sjövallin ollessa kahdeksanvuotias.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viidestä veljeksestä keskimmäinen, Levi, oli sosiaalisesti lahjakas. Pilke oli hänellä usein silmäkulmassa.

Järjestelmällisyys ja mielenkiinto tekniikkaan veivät teknilliseen kouluun ja sieltä töihin Strömbergin tehtaille Vaasaan. Työt tehtaassa keskeytti kuitenkin seitsemäksi vuodeksi asepalvelus vuonna 1938, sitten puhjenneet sodat, talvisota ja jatkosota.

Ruotsia äidinkielenään puhunut Sjövall suoritti asevelvollisuutensa Riihimäellä ja oppi siellä puhumaan sujuvasti suomea. Talvisodan hän palveli tykistössä ja jatkosodan laivastossa Syvärillä.

Jatkosodasta hänelle tuli tuberkuloosi, jota Sjövall sairasti pitkät jaksot. Hän menetti leikkauksessa Meltolan sairaalassa puolet toisesta keuhkostaan.

Rintamalla vuonna 1942 Levi Sjövall tapasi elämänsä rakkauden, sotilaskotisisar Hertta Kaatran. Kohtaamisesta seurasi kuuden vuosikymmenen avioliitto.

Levi Sjövallin ja historian­opettajaksi opiskelleen Hertta Kaatran taustat ja ammatit poikkesivat toisistaan paljon, mikä toi myös varsin erilaisia näkökulmia pariskunnan perheeseen.

Yhteistä pariskunnalle oli toisen vanhemman varhainen menettäminen jo lapsuudessa.

Hertta Kaatran vanhemmat olivat paen­neet vuoden 1918 vainoja Ruotsiin, missä Kaatran perheen isä, runoilija, teatterinjohtaja ja lehtimies Kössi Kaatra kuoli jo vuonna 1928.

Sjövalleille syntyi kaksi poikaa.

Perhe muutti Vaasasta Valkoon ja sitten vuonna 1950 Fiskarsiin, jossa alkoi Sjövallin pitkä työrupeama Fiskars-yhtiössä. Levi Sjövall työskenteli aluksi auratehtaassa työkalusuunnittelijana.

Antoisimpia olivat kuitenkin myöhemmät työvuodet tuotekehitystehtävissä Billnäsin tehtailla.

Fiskarsin tuotekehitysyksikössä Levi Sjövallia innosti yhteistyö Fiskarsin sittemmin kansainvälisestikin tunnettujen teol­listen muotoilijoiden Olof Bäckströmin ja Olavi Lindénin kanssa.

Heidät tunnetaan etenkin oransseista saksista sekä aivan uudenlaisesta kirveestä, joka oli hyvä kädessä eikä irronnut varrestaan.

Sjövall osallistui etenkin metsätyökalujen kehittämiseen. Kohtuuhintaisten työkalujen suunnittelun lähtökohtana oli, että tehtävän kannalta tarkoituksenmukaisin työkalun muoto on myös silmälle paras.

Eläkkeelle jäätyään Levi Sjövall opetteli vielä kirjansidonnan. Siinä hän kehittyi niin taitavaksi, että alkoi saada tilaustöitä.

Häntä pyydettiin myös opettamaan kirjansidontaa kansalaisopistoon Karjaalle.

Kai Kaatra

Kirjoittaja on Levi Sjövallin poika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet