Muistot

Marita Naava 1953–2018

Lehtori

Teatterikorkeakoulun puheen lehtorina yli kolmekymmentä vuotta toiminut Marita Naava kuoli yllättäen Helsingissä 65-vuotiaana 7. helmikuuta 2018. Hän oli syntynyt Porissa 20. maaliskuuta 1953.

Naava valmistui puheterapeutiksi Helsingin yliopistosta ja siellä opiskellessaan liittyi Ylioppilasteatteriin. Hänen kiinnostuksensa teatteriin sai alkunsa ja johti teatteriopettajaksi vuonna 1983.

Naavan ammattitaito karttui Teakissa vuosien myötä vankaksi, hänen perehtyneisyytensä teatteripuheeseen, äänenkäyttöön ja äänenhuoltoon tuki opiskelijoiden oppimista monen teatterisukupolven ajan.

Naavan erityisaloihin kuului työskentely niin kuunnelmien kuin dubbauksen alalla sekä erilaisten sosiaalisten murteiden parissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koulutuksessa vastaan tulleet moninaiset puheeseen liittyvät tyylilajit ja erityistaitoa vaativat tehtävät toivat työhön jatkuvasti uutta omaksuttavaa, mikä piti hänen tuntosarvensa herkillä ja mielen virkeänä.

Useat ulkomaiset opintomatkat ja opettajavierailut Keski-Eurooppaan ja Baltiaan tarjosivat työhön uudistavia näköaloja.

Hän piti huolta myös pohjoismaisten puheopettajien yhtei­söstä, joka Naavan aktiivisuuden ansiosta on jatkunut vuosittaisin tapaamisin.

Naava kantoi vastuuta kolle­giossa myös hallintoon ja opetuksen kehittämiseen liittyvissä asioissa. Yli kolmenkymmenen vuoden aikana jatkuvasti tapahtuneisiin muutoksiin hän reagoi rauhallisesti, tarvittaessa myös tanakasti.

Vaihtuvien rehtoreiden, professorien ja kollegojen joukossa saattoi aina luottaa Naavan tukeen. Monet kollegiomme jäsenet, aiemmin hänen ominakin opiskelijoinaan olleet, saivat keskusteluissa hänen kanssaan tukea ja kannustusta, neuvoja ja kokemuksen mukanaan tuomaan rauhoittamista, ”kyllä tämä tästä, kattellaan”.

Palkkausjärjestelmien muutosten ja siihen liittyneiden ar­viointien tiedottamisessa ja toteuttamisessa Naava edusti opettajakuntaa ansiokkaasti. Viimeisin suuri muutos Teatterikorkeakoulusta osaksi Taide­yliopistoa oli pitkä ja vaativa prosessi ja kosketti kaikkia sen toimijoita.

Päätyönsä lisäksi Naava opetti puhetta ja äänenkäyttöä erilaisilla teatterikursseilla. Hän antoi myös esiintymisvalmennusta vakiotanssipiireissä.

Oma poika ja lapsenlapset olivat Maritalle kaikki kaikessa. Me kollegat kuulimme kertomuksia hänen poikansa varhaisvuosista sekä raportteja kaksosten kasvamisesta, heidän edesottamuksistaan, harrastuksistaan.

Tarinat olivat humoristisia ja lämpimiä, hämmästeleviä ja ylpeyttä täynnä. Maritan pyyteetön hoiva- ja hoitotyö ulottui perheen vanhuksiin ja läheisiin ystäviin saakka.

Juhlien järjestäjänä Marita oli aina innokas. Itse hän harvoin asettui juhlittavaksi. Poikkeus olivat hänen läksiäisensä Teatterikorkeakoulusta: laaja entisten ja nykyisten opiskelijoiden ja kollegoiden joukko kokoontui juhlimaan pidettyä ja luotettavaa Maritaa.

Vain reilun kuukauden kuluttua saimme viestin hänen pitkälle edenneestä, piilossa pysytelleestä sairaudestaan, johon hänen voimansa lyhyen hoitojakson jälkeen ehtyivät.
Malla Kuuranne
Kirjoittaja on Marita Naavan pitkäaikainen kollega.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet