Muistot

Rolf Malmström 1927–2018

Diplomi-insinööri

Tohtori-insinööri Rolf Malmström kuoli vaikean sairauden uuvuttamana Terhokodissa Helsingissä 4. tammikuuta 2018. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Tammisaaressa 26. kesäkuuta 1927.

Malmström – ystävien kesken Massa – kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1945. Saman vuoden syksyllä hän aloitti opintonsa Åbo Akademin ke­miallis-teknillisessä tiedekunnassa. Jo opiskeluaikana Outokumpu houkutteli Malmströmin töihin. Diplomi-insinööriksi hän valmistui 1952.

Seuraava tärkeä käännekohta oli vuonna 1955 Outokumpu Oy:n Säätiöltä saatu stipendi, jonka turvin hän matkusti Saksaan harjoittamaan jatko-opintoja Aachenin Teknillisessä korkeakoulussa. Aachenissa hän myös puolusti nikkelin ja koboltin selektiiviseen saostukseen liittyvää väitöskirjaansa vuonna 1969.

Malmström oli alkuajoista lähtien kehittämässä useita Outokummun metallurgisia menetelmiä, kuten liekkisulatusta, joka edelleenkin luetaan yhdeksi suomalaisen teollisuuden suurista innovaatioista. Hän oli pitkään yhtiön päämetallurgin, tulevan vuorineuvoksen Jorma Honkasalon, oikea käsi, ja hän osallistui tehdasprojektien toteutukseen muun muassa yh­tiön Kokkolan tehtailla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Outokummun aikana Malmström oli yhtenä keksijöistä kymmenessä patentissa.

Yhtiön apulaispäämetallurgina Helsingissä Malmström työskenteli 1957–1960, Porissa sijainneen koelaitoksen päällikkönä 1960–1966 ja sen työtä laajentuneena jatkaneen Metallurgisen tutkimuksen johtajana Porissa 1967–1971.

Outokumpu Oy:n siihen ­aikaan suurimman tuotantolaitoksen, Porin tehtaiden, johtajana Malmström toimi 1971–1974. Tämän jälkeen hän siirtyi yh­tiön pääkonttoriin Helsinkiin metallurgiseksi johtajaksi.

Eläköidyttyään vuonna 1980 Malmström perusti oman konsulttitoimiston nimeltä RM Metal Consulting. Asiakkaina oli suuria globaaleja kaivosyhtiöitä, kupari- ja nikkelisulattoja, terästehtaita, pankkeja ja kansain­välisiä organisaatiota eri puolilla maailmaa, muiden ohessa YK:n jäsenjärjestöjä, kuten Unido.

Työ piti Rolf Malmströmin kiireisenä aivan viime aikoihin saakka.

Laajakatseisena ja sosiaalisena ihmisenä Massa oli aina valmis auttamaan muita. Erityisen lähellä hänen sydäntään olivat koulutusasiat. Teknillisten Tieteiden Akatemian jäsen hän oli vuodesta 1977 ja Suomen Akatemian teknillistieteelliseen komiteaan hänet kutsuttiin vuonna 1980. Lisäksi hän oli aktiivinen jäsen useissa alan kansainvälisissä järjestöissä.

Viime vuotensa Malmström vietti kotonaan Tammisaaressa Maija-vaimonsa kanssa. Avioliittoa kesti yli 60 vuotta, ja sitä siunattiin kahdella tyttärellä ja yhdellä pojalla sekä lapsenlapsilla.

Västra Nyland -lehden 75-vuotispäivähaastattelussa Malmström muisteli, että pikkupoikana hän olisi halunnut tulla veturinkuljettajaksi. Teollisuuden onneksi metalleista tuli hänen intohimonsa.

Juho Mäkinen

Tapio Tuominen

Kurt Westerlund


Kirjoittajat ovat Rolf Malmströmin ystäviä ja työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet