Muistot

Risto Linnus 1939–2018

Tv-ohjaaja

Tv-ohjaaja Risto Linnus kuoli 13. helmikuuta 2018 Helsingissä. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Helsingissä 15. lokakuuta 1939.

Risto Linnus aloitti uransa Suomen Filmiteollisuuden (SF) valomiehenä 1950-luvun lopulla ja siirtyi Ylen ja Mainos-Taucherin kautta MTV:n palvelukseen, jossa hän teki varsinaisen elämäntyönsä tv-ohjaajana 1965–1992.

Alan johtavana asiantuntijana hän toimi myös tv-ilmaisun ja monikameratyöskentelyn opettajana Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolla parinkymmenen vuoden ajan ja hoiti välillä myös määräaikaista professuuria.

Linnus oli ammatissaan laaja-alainen ja kunnostautui erityisesti suurimuotoisten musiikkiohjelmien tekijänä pääohjaajan vakanssilla. Hän ei pelkästään kuvittanut musiikkia vaan teki niistä myös persoonallisia ja visuaalisesti rikkaita tulkintoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Skaalan toista päätä edustivat lukuisat dokumenttielokuvat, joista yhden teimme yhdessä Puolassa 1970-luvun lopulla.

Linnus oli sydämestään ay-mies, ja hän oli MTV:n ohjelmatyöntekijöiden johtotehtävissä 1966–1992 pääasiassa luottamusmiehenä.

Hänen ansionaan voidaan pitää sitä, että työehdot MTV:ssä saatiin vähitellen samalle tasolle Ylen vastaavien kanssa – tosin vasta aikamoisten vääntöjen jälkeen.

Linnuksen suoruus ja tinkimättömyys tekivät lähtemättömän vaikutuksen vastapuolen neuvottelijoihin, joiden kanssa henkilökohtaiset suhteet säilyivät kuitenkin hämmästyttävän hyvällä tasolla.

Risto Linnus kuului myös useiden vuosien ajan Radio- ja televisiotoimittajien liiton (RTTL) ja Suomen Journalistiliiton (SJL) hallituksiin ja hän oli RTTL:n kunniajäsen.

Juha Rosma

Kirjoittaja on Risto Linnuksen kollega ja ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet