Muistot

Leo Stjernvall 1928–2017

Ortopedi

Professori Leo Stjernvall kuoli 20. marraskuuta 2017 Helsingissä. Hän oli syntynyt 17. helmikuuta 1928 Helsingissä Villa Ensissä tilanomistaja, vapaaherra Knut Otto Stjernvallin perheeseen.

Lapsuutensa Stjernvall vietti Mäntsälässä Linnaisten ja Kassilan kartanoissa, joissa hän jo varhain auttoi pelto- ja metsätilojen hoidossa. Metsään ja luontoon hän palasi aina tilaisuuden tullen myöhemminkin läpi elämän kestäneen harrastuksensa metsästyksen parissa.

Stjernvall aloitti oppikoulun Nya Svenska Läroverketissä, Lärkanissa Helsingissä ja kirjoitti ylioppilaaksi 1947. Useat luokkatoverit saivat vierailla lapsuudenkodissa Kassilassa, jossa äiti Bertha valvoi, että nuoret vieraat käyttäytyivät hyvien tapojen mukaisesti.

Kilpauinnista ja vesipallosta Stjernvall kiinnostui jo kou­luvuosina ja saavuttikin erinomaisia tuloksia. Kiinnostus uintiin johti myöhemmin siihen, että hän toimi Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton puheenjohtajana yli kymmenen vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leo Stjernvall pääsi Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan ensi yrityksellä ja suoritti lääketieteen lisensiaatin tutkinnon 1955.

Erikoistumisvaiheen aikana hän työskenteli Kirurgisessa sairaalassa Helsingissä, The Royal National Orthopedic Hospitalissa Lontoossa ja Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa.

Hän sai kirurgian erikoislääkärin oikeudet 1963 ja ortopedian ja traumatologian vuonna 1965. Tutkimustyötä hän teki useissa eri tutkimusryhmissä (mm. Turunen, Pasila, Siirala, Merenmies, Holsti, Hjelt, Hallman, Harjola, Scheinin). Uranuurtavaa syöpätutkimusta Stjernvall teki arvostamansa professori Kai Setälän johtamalla patologian osastolla 1950–1960-luvuilla.

Hän väitteli tohtoriksi 1968 ja sai tieteellisten ansioittensa perusteella ruotsinkielisen professorin viran pätevyyden 1971. Hän hoiti kirurgian ja ortope­dian dosentuuria Helsingin yli­opistossa 1971–1988. Professorin arvonimi hänelle myönnettiin vuonna 1989.

Töölön sairaalan kirurgian ­klinikan apulaisylilääkärinä Leo Stjernvall työskenteli 1966–1973.

Päätyönsä hän teki Koskelan sairaalassa ylilääkärinä vuosina 1973–1989.

Stjernvall kehitti voimakkaasti Koskelan toimintaa ja erityisesti selkä- ja lonkkaleikkausten tekniikkaa. Hän oli myös niitä uraauurtavia ortopedeja, joka jo varhain harjoitti ja seurasi aktiivisesti manuaalisen lääketieteen kehitystä.

Stjernvall oli pidetty ja pragmaattinen johtaja. Hän ei puuttunut pikkuseikkoihin, mutta tarttui koko tarmollaan ongelmaan, jos isot asiat uhkasivat mennä solmuun.

Stjernvall työskenteli myös Hakaniemen lääkäriaseman ja Folkhälsanin selkä- ja niskaklinikan ylilääkärinä sekä Nokian keskusjohdon lääkärinä. Eläkevuosinaan hän toimi Eiran sairaalan ylilääkärinä ja vastaanottavana lääkärinä 2010-luvulle asti.

Leo Stjernvall oli erittäin pidetty sekä henkilökunnan että potilaiden keskuudessa. Hänellä oli karismaattinen vaikutus kanssaihmisiin ja aina myönteinen kannustava pilke silmissään. Hän oli lääkäri parhaimmillaan, ystävänä unohtumaton.

Veronica Stjernvall

Kirjoittaja on Leo Stjernvallin tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet