Muistot

Timo Paavilainen 1936–2018

Ortopedi

Ortopedi, lääketieteen ja kirurgian tohtori Timo ”Paavi” Paavilainen kuoli 15. tammikuuta 2018 81-vuotiaana mieliharrastuksensa retkiluistelun parissa. Hän oli syntynyt Viipurissa 23. joulukuuta 1936.

Timo Paavilainen erikoistui kirurgiaan Tyksissä. Ortopediksi hän valmistui 1974 ja väitteli tohtoriksi 1980, aiheenaan lonkan synnynnäiset kehityshäi­riöt. Valmistuttuaan hän toimi lähetystyössä kirurgina Nige­riassa 1970-luvulla.

Varsinaisen työuransa Paavilainen teki Invalidisäätiön Ortopedisessa sairaalassa, nykyisessä sairaala Ortonissa vuosina 1971–1976 ja 1982–1999. Eläköidyttyään hän toimi Ortonin konsultoivana ortopedinä vielä useita vuosia. Sotainvalidien Veljesliiton Kaskisaaren kuntouttamislaitoksen ortopedinä ja ylilääkärinä hän työskenteli vuodet 1973–2001.

Paavilaisen ominta ­aluetta olivat alaraajojen vaativat tekonivelleikkaukset. Osoituksena innovatiivisuudestaan hän kehitti leikkausmenetelmän lonkkanivelen hoitamattoman synnynnäisen sijoiltaanmenon ja lonkan kehityshäiriöiden tekonivelkorjauksiin. Hän myös suunnitteli näihin tilanteisiin soveltuvan tekonivelen, joka otettiin USA:ssa valmistukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paavilaisen leikkausmenetelmä on auttanut lukuisia potilaita ympäri maailmaa mahdollistaen heille normaalin ja kivuttoman liikkumisen. Pohjoismaiden lisäksi hän vieraili useissa Euroopan maissa demonstroimassa ja opastamassa näitä leikkauksia. Lukuisat ovat myös ne leikkausinstrumentit, joiden käytettävyyttä hän paranteli taivuttelemalla ja muotoilemalla, toisin sanoen ”paaviloimalla”.

Harvinaisten tautien erikoisryhmä, hemofiliapotilaat ja heidän nivelongelmansa sekä tekonivelleikkauksensa, keskitettiin Suomessa Paavilaiselle 1980-luvun alusta lähtien. Hänet kutsuttiin kunniajäseneksi Suomen hemofiliayhdistykseen sekä Suomen Ortopediyhdistykseen. Paavilainen oli sekä potilaidensa että kollegoidensa arvostama.

Timo Paavilaisen luonteenpiirteitä olivat ystävällisyys, myönteisyys, avuliaisuus ja henkinen aktiivisuus. Hän oli poikkeuksellisen ahkera: leikkaukset ja työpäivät saattoivat venyä pitkiksi, mikäli tinkimätön lopputulos ja hyvä potilashoito sitä edellyttivät. Adventtikirkko oli lähellä sydäntä koko elämän ajan, samoin sen Terveysprojekti Karpalo.

Tieteellisistä ansioistaan huolimatta Timo Paavilainen itse halusi olla ennen muuta käytännön lääkäri, jolle potilastyö oli antoisaa ja tärkeintä. Ahkeruus ja intohimo kuvaavat hyvin hänen kliinistä työpanostaan.

Vuonna 2003 Paavilaiselle myönnettiin arvostettu Konrad ReijoWaara -palkinto ”merkittävästä työstä käytännön lääketieteessä suoranaisen potilashoidon alalla”.

Martti Vastamäki

Pekka Ylinen

Seppo Seitsalo


Kirjoittajat ovat Timo Paavilaisen ystäviä ja työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet