Muistot

Anja Höök-Tiihonen 1935–2018

Varatuomari

Varatuomari Anja Höök-Tiihonen kuoli 19. tammikuuta 2018 Espoossa. Hän oli 82-vuotias, syntynyt 12. elokuuta 1935 Riihimäellä.

Höök pääsi ylioppilaaksi Riihimäen tyttölyseosta 1955. Vaihtoehtoiset opiskelupaikat olivat Helsingin voimistelulaitos ja lainopillinen tiedekunta. Laki vei voiton liikunnasta, ja hän valmistui lainopin kandidaatiksi vuonna 1962. Varatuomarin arvon hän sai vuonna 1968.

Vuonna 1967 kauppalanvaltuusto valitsi Höökin Espoon apulaiskauppalansihteeriksi. Varsinaisen elämäntyönsä Espoossa Anja Höök-Tiihonen teki taloussuunnittelupäällikkönä, johon virkaan valtuusto valitsi hänet vuonna 1970.

Höökin johtama TTS-osasto oli todellinen talouden nyrkki, joka vastasi Espoon toiminnan ja talouden suunnittelusta. Osasto laati talousarvion, ja osaston päällikkö istui kuvaannollisesti kaupungin rahamassin päällä. Höökin esimies oli kaupunginjohtaja Teppo Tiihonen, jonka kanssa Höök sittemmin ­avioitui.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Anja Höök-Tiihonen ja Teppo Tiihonen olivat tiukan talouden pitäjiä. Höök-Tiihonen oli hyvin verkostoitunut eri puolueiden päättäjien kanssa, ja hänen asemansa oli poikkeuksellisen vahva.

Luonnehdinta Espoon rautarouvaksi ei ollut liioiteltu. Mitä tuimempi taisto, sitä innostuneempi Höök-Tiihonen oli.

Vuonna 1986 Anja Höök-Tiihonen aloitti Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan eli YTV:n apulaisyhteistyöjohtajana. Monikaan ei tuolloin aavistanut, millaisen voimanpesän pääkaupunkiseudun hallinto sai.

Vuosina 1986–1998 Höök-Tiihosen vastuulla oli joukkoliikenne. Hänen aloittaessaan seutulippu oli tulossa, mutta joukkoliikennejärjestelmä oli hajanainen ja kustannukset korkeat. Bussiliput olivat paljon kalliimpia kuin VR:n paikallisjunien liput. Höök-Tiihosen jäädessä vuonna 1998 eläkkeelle bussiliput olivat bussiliikenteen kilpailuttamisten seurauksena halvempia kuin junaliput.

Hänen johdollaan luotiin pääkaupunkiseudun nykymuotoinen joukkoliikennejärjestelmä. Se oli suuri ja vaikea ponnistus, jota varsinkaan Helsingin liikennelaitoksen HKL:n ja VR:n vahva asema ei tehnyt helpoksi.

Määrätietoinen Höök-Tiihonen ei pelännyt ketään eikä kavahtanut haasteita. Voiman lisäksi tarvittiin myös neuvottelutaitoja.

Höök-Tiihosella oli vuosikymmenien aikana lukuisia paikallisia, seudullisia ja valtakunnallisia luottamustehtäviä. Hän sai Espoo-mitalin vuonna 1986, Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin 1992, Kaupunkiliiton kultaisen ansiomerkin 1993 sekä Suomen Kuntaliiton hopeisen kunniamerkin 1998.

Höök-Tiihonen oli vahva johtaja ja hyvä esimies. Hän oli suora ja avoin, tuki ja kannusti alai­siaan. Hersyvä nauru, piikkikorkojen tarmokas kopina sekä näyttävien kutsujen emännyys olivat Anjaa omimmillaan.

Anja Höök-Tiihosella oli kaksi tärkeää harrastusta: Zonta-toiminta ja purjehdus. Hän oli Tapiolan Zonta-kerhon perustajia ja kunniapuheenjohtaja.

Purjeveneen s/y Anjuskan Tiihoset hankkivat pian avioitumisen jälkeen. He purjehtivat lähes 25 vuoden ajan kesälomillaan.

Anja Höök-Tiihosen viimeiset elinvuodet eivät olleet helpot. Oman kodin sijaan hän joutui viettämään runsaat kaksi viimeistä vuottaan hoivakodissa.

Pertti J. Rosila

Kirjoittaja on Anja Höök-Tiihosen entinen työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet