Muistot

Ilkka Appelqvist 1932–2017

Arkkitehti

Arkkitehti Ilkka Appelqvist kuoli 85-vuotiaana 21. marraskuuta 2017 Helsingissä. Hän oli syntynyt 5. huhtikuuta 1932 Helsingissä.

Varhaiset vuotensa hän asui Jyväskylässä, mutta isän, maisteri Walter Appelqvistin, saatua työpaikan Helsingin yliopiston kirjastosta perhe muutti Helsinkiin ja Ilkka Appelqvist aloitti koulunkäyntinsä Helsingin Töölön kansakoulussa.

Ylioppilaaksi Appelqvist tuli Helsingin V Yhteiskoulusta 1951, arkkitehdiksi hän valmistui Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta.

Pitkäaikaisin työpaikka oli Osmo Siparin arkkitehtitoimisto, jossa suunniteltiin useita koulurakennuksia. Suomalais-venäläisen koulun 1980 muutostyön arkkitehtisuunnittelu oli Ilkka Appelqvistin vastuulla.

Appelqvist oli kiinnostunut Helsingin arkkitehtuurista, ja vanhat arvokkaat ja kauniit rakennukset olivat hänelle tärkeitä.

Annankadun ja Eerikinkadun kulmassa sijaitsevan uusrenessanssityyliä edustavan Marinadin talon uhkaava purku saatiin estettyä, kun Ilkka Appelqvist ja kolme muuta arkkitehtia ottivat voimakkaasti kantaa talon säilyttämisen puolesta Helsingin Sanomissa vuonna 1972.

Appelqvist teki merkittävän elämäntyön vanhojen äänilevyjen kerääjänä. Kiinnostus levyihin alkoi jo 10-vuotiaana.

Laaja usean tuhannen kappaleen kokoelma koostuu kaikenlaisista levyistä, mukana on jopa fono­grafilieriöitä. Osa levyistä on kopioitu Ylen arkistoon, koska niitä ei ole tarjolla muuten.

Erikoisesti laulumusiikki oli lähellä hänen sydäntään. Lempikappaleistaan hän hankki perusteelliset taustatiedot ja kehittyi erinomaiseksi asiantuntijaksi. Laulajatar Hanna Granfelt oli Appelqvistin suuri suosikki.

Kiinnostus Granfeltiin saattoi johtua muun muassa siitä, että Ilkka Appelqvistin täti, laulaja Taru Linnala, oli yksi Granfeltin harvoista oppilaista.

Appelqvist harrasti myös pienoismallien rakentamista, ja hänet palkittiin toisella palkinnolla höyryveturista Model Expo -pienoismallinäyttelyssä 2013.

Ilkka oli olemukseltaan hillitty ajattelija, jonka kanssa oli helppo keskustella lähes kaikista mahdollisista asioista.

Hän viihtyi kotioloissa Ullanlinnassa ja kesämökillä Lammilla, missä hän saattoi rauhassa omistautua harrastuksilleen, joihin kuului kaikenlainen rakentaminen, valokuvaus ja maalaaminen vesi- ja öljyväreillä.

Hänen tukenaan olivat puoliso Maija Liisa ja pojat Mikko ja Janne, joiden kanssa yhteiset hankkeet kotona ja maalla toteutettiin.

Laura Pellinen

Risto Pellinen

Kirjoittajat ovat Ilkka Appelqvistin serkku ja tämän puoliso.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet