Muistot

Heikki Korppi-Tommola 1926–2018

Arkkitehti

Arkkitehti Heikki Korppi-Tommola kuoli Vantaalla 92 vuoden iässä 2. toukokuuta 2018. Hän oli syntynyt yhdeksänlapsiseen pappisperheeseen Virroilla 20. tammikuuta 1926.

Korppi-Tommola kirjoitti ylioppilaaksi Tampereen suomalaisesta yhteiskoulusta 1946. Opinnot jatkuivat Teknillisessä korkeakoulussa, josta hän valmistui arkkitehdiksi 1956.

Valmistumisensa jälkeen Korppi-Tommola toimi Kulutus­osuuskuntien keskusliitossa arkkitehtina 1956–59 ja Varkauden kaupunginarkkitehtina 1959–63.

Vuonna 1963 hän perusti oman arkkitehtitoimiston, jossa työskenteli uransa loppuun saakka. Hänen palkittuja töitään ovat Vantaan Kulomäen asuntoalue, Joroisten kunnantalon laajennus ja Kellokosken seurakuntakeskus. Puotinharjun yhteiskoulu, Varkauden uimahalli ja Hyvinkään lomakeskus ovat niin ikään lähtöisin hänen kynästään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korppi-Tommolan kädenjälkeä ovat myös useat seurakuntatalot, koulut sekä kymmenet kerrostalot ympäri Suomea. Lisäksi hän suunnitteli yksityisasuntoja, esimerkiksi serkulleen piispa Aimo T. Nikolaiselle.

Suunnittelutyössään Korppi-Tommola tavoitteli ajan hengen mukaisesti modernia ja funktionaalista tyyliä ihailemansa arkkitehti Alvar Aallon innoittamana. Pienillä esteettisillä yksityiskohdilla Korppi-Tommola pyrki ilahduttamaan rakennusten tulevia käyttäjiä. Lisäksi hän hyödynsi sisustuksessa usein suomalaista muotoilua. Perinteitä kunnioittaneella Korppi-Tommolalla oli paitsi tarkkaa taiteellista silmää, myös aikaansa edellä olevia ammatillisia näkemyksiä, kuten varhainen kiinnostus maalämmön ja aurinko­energian käyttöön talojen lämmityksessä.

Opiskeluaikoinaan Korppi-Tommola tapasi tulevan vaimonsa Liisa Jyvälahden, ja naimisiin he menivät 1951. Korppi-Tommoloiden perheeseen syntyi viisi lasta. Varkaudesta perhe muutti Tuusulaan Korppi-Tommolan suunnittelemaan omakotitaloon. Perheelle muodostui eri paikkakunnilla laajoja ystäväpiirejä yhteisine harrasteineen. Lisäksi Rotary-toiminta sekä luottamustehtävät värittivät Korppi-Tommolan elämää erityisesti Tuusulan aikoina.

Heikille ominaisia piirteitä olivat paitsi huomaavaisuus ja vaatimattomuus, myös terävä huumorintaju – juttuseurana Heikki olikin vertaansa vailla.

Perheen kesäasunnolla Jäppilässä koettiin usein vauhdikkaita hetkiä, sillä Heikki nautti suuresti traktorilla ajamisesta, kalastamisesta sekä kunnostustöistä. Käsistään taitavalle Heikille sydäntä lähellä olivat myös maalaustaide, puutyöt sekä metsästys. Nuorempana hän kunnostautui urheilun saralla lajeinaan telinevoimistelu ja tennis.

Perhetaustansa myötä uskonasiat olivat Heikille tärkeä tuki läpi elämän, erityisesti Liisa-vaimon kuoltua yllättäen kolme vuotta sitten. Viimeisinä vuosinaan Heikki jatkoi aktiivista elämää ja solmi uusia ystävyyssuhteita. Hänen periksiantamatonta luonnettaan kuvaa hyvin hänen osallistumisensa Yhteisvastuukeräykseen vielä tänäkin keväänä.

Henri Salminen

Kirjoittaja on Heikki Korppi-Tommolan tyttärenpoika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet