Muistot

Heikki Nivaro 1951–2018

Toimittaja

Taloustoimittaja Heikki Nivaro kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen 11. huhtikuuta 2018 Helsingissä. Nivaro oli syntynyt Salossa 21. elokuuta 1951 kotitalossaan, joka tunnetaan yhä Nivaron talona, Heikin vanhempien, vaatturimestari Abel Nivaron ja Liisa Nivaron, mukaan.

Nivaro kirjoitti ylioppilaaksi Salon yhteiskoulusta 1972. Koulutukseltaan hän oli ylioppilasmerkonomi.

Talousaiheet kiinnostivat Nivaroa jo uran alkuvaiheilla Salon Seudun Sanomissa, vaikka lehdessä ei tuolloin varsinaista taloustoimitusta ollutkaan. Jo silloin aihevalinnoissa näkyi myös Nivaron kyky liikkua rinnan vakavissa ja kepeissä maailmoissa. Nivaro teki kollegansa kanssa reportaasin muun muassa ajomatkastaan Salosta resiinalla Perniöön ja mopolla Salosta Kemiönsaareen.

Nivaron tie kulki Uuden Suomen kautta johtamisen erikoisjulkaisuun Faktaan, mistä hän teki muutaman vuoden piipahduksen myös viestinnän puolelle Valmetin viestintäpäällikkönä. Nivaro palasi kuitenkin toimituspäälliköksi Faktaan ja lopulta Talouselämä-lehteen, josta hän jäi eläkkeelle vuonna 2014.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nivaro oli verkkojournalismin edelläkävijä. Hänen tietoteknisestä osaamisestaan oli hyötyä verkkaisesti uutta omaksuville työtovereille. Tällainen tuki kuului osana Nivaron avuliaisuuteen. Hän oli aina valmis, aina joustava, ei koskaan väistelevä, ei koskaan yrmeä.

Nivarolla oli lahjakkuus, absoluuttinen sävelkorva. Klassinen musiikki olikin hänen henkinen kammionsa, seesteisen nautinnon keidas viimeisiin hengenvetoihin asti.

Samoin hänellä oli absoluuttinen korva iloisille sanaleikeille. Hän ei pyrkinyt seurueiden keskipisteeksi, mutta nokkela sanailu oli aina mieleen. Nauru olikin Nivaron syntymälahja, jonka käyttämistä hän ei pantannut.

Nokkelana sanailijana Nivaro kirjoitti nopeasti, tehokkaasti, selkeästi. Ylimääräinen livertely olisi vain lisännyt jutun painolastia, ei sen painoarvoa. Ytimekäs lehtimiesproosa oli hänen tavaramerkkinsä.

Heikki muistetaan sopuisana, huumorintajuisena ja humaanina ihmisenä. Yhteiselo hänen kanssaan oli helppoa ja luontevaa. Lähipiirissä Heikki tunnettiin myös siitä, että hän oli kiinnostunut erilaisista teknisistä uutuuksista. Laitteiden piti olla parasta laatua. Heikki oli gourmet-tasoinen kokki, joka kiinnitti huomiota niin ruoan laatuun, makuun kuin ulkonäköönkin.

Timo Holtari

Risto Pennanen


Kirjoittajat ovat Heikki Nivaron ­työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet