Muistot

Sirkka Garam 1939–2018

Kirjailija

Kirjailija Sirkka Garam (o.s. Saarikoski) kuoli 10. toukokuuta 2018 kotonaan Hämeenlinnassa 79-vuotiaana. Hän syntyi 4. toukokuuta 1939 Elli ja Simo Saarikosken perheeseen Laatokan Pitkärannassa, Impilahdella.

Varhaisinta lapsuutta leimasi sota, isän poissaolo ja kiertelevä elämä sotaa paossa. Vuonna 1947 perhe asettui vihdoin pysyvästi Helsinkiin, jossa Sirkka Garam asui – lähes koko ajan samassa talossa Ison Roobertinkadun ja Fredrikinkadun kulmassa – kunnes hän vuonna 2003 muutti miehensä muusikko Károly Garamin kanssa Hämeenlinnaan.

Sirkka Garam kasvoi Rööperissä, ja Rööperissä hän kasvatti lapsensa ja teki pääosan kirjailijantyöstään.

Sirkka Garam kävi koulua Tyttönormaalilyseossa ja liikkui ­Johanneksen seurakunnan nuorten piireissä, kuten ”kaikki” etelähelsinkiläiset nuoret ­siihen ­aikaan. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa pääaineena suomi. Opinnot jäivät, kun perhe Károly Garamin kanssa kasvoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sirkka Garamin elämää kantoi pitkälle huolenpito lapsista, ensin tietysti omista. Äidin huolenpito laajeni maailman lapsiin: Sirkka Garam virkkasi vuosikymmenet isoäidin neliöitä, joista tuli peittoja Intian katulapsille.

Äitiyden elämäntehtävän perusta oli rakkaus Károly Garamiin, yli kuusikymmentä vuotta kestänyt parisuhde ja avioliitto. Sirkka ja Károly jakoivat arjen ja työt. He esiintyivät yhdessä matineoissa ja luentokeikoilla, mutta jakoivat myös juhlan, retket ja hauskuudet. Tandempyöräilevä Garamin pariskunta oli tuttu helsinkiläisnäky.

Perheen ja avioliiton arjesta lähti liikkeelle kirjoittajan työ, johon Sirkka Garam toki oli sisarustensa tavoin saanut eväät jo lapsuudenkodistaan.

Sirkka Garam oli, samoin kuin äitinsä, tunnettu ruoanlaittotaidostaan.

Hän osasi myös kertoa ja kirjoittaa ruoanlaitostaan elävästi ja kiinnostavasti. Suosituista ruokapakinoista Kotiliedessä ja muissa lehdissä kasvoi ruoka-aiheisia kirjoja.

Myötä- ja vastamäet kestänyt rakkaus antoi näkemystä kirjoittaa parisuhteen elämäntaitokirjallisuutta.

Sirkka Garam jakoi lukijoidensa kanssa oman elämänsä isot asiat, kodin, avioliiton, kuuluisan isoveljen, adoptiovanhemmuuden, rintasyövän, jopa koiran saamisen, läheisellä ja puhuttelevalla tavalla.

Sirkalla ja Károlylla oli tapana muistaa syntymäpäivääni puhelulla. Vuosia oli mennyt niin, että vain Károly puhui.

Muistisairaus sai Sirkan hil­jenemään ja vetäytymään. Mutta viime lokakuussa Sirkka tulikin puhelimeen, puhuimme pitkästä aikaa, pitkään, ja mikä ilo oli kuulla, että hän oli aivan kuin entisellään, oma sydämellinen, kotoisa ja hauska itsensä, oma piikittelevä huumorinsa tallella.

Helena Saarikoski

Kirjoittaja on Sirkka Garamin veljentytär ja kummityttö.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet