Muistot

Nina Valkonen 1931–2018

Tanssija

Tanssija Nina Valkonen kuoli 15. huhtikuuta 2018 Helsingissä. Hän on 86-vuotias, syntynyt 10. kesäkuuta 1931.

Valkonen muistetaan parhaiten Ossi Elstelän menestyksekkäästä revyyteatteri Punaisen Myllyn tanssiryhmästä, jossa hänestä tuli sen pitkäaikaisin jäsen.

Valkonen syntyi karjalaistaustaiseen työläisperheeseen Helsinkiin. Lapsuutta väritti äidin katoaminen, ja sen vuoksi sisaruksista tuli hyvin läheiset.

Musiikki ja tanssi kuuluivat Valkosen harrastuksiin. Hän kertoi lukeneensa 1940-luvulla, miten Taiteen Maailma -lehti antoi ”kuukauden ruusuja” valituille taiteilijoille. Valkonen muistaa, että sen sai silloin Iloisen teatterin baletti, josta tuli myöhemmin Punainen Mylly. Hän haki Vallilan teatteriin tanssijaksi, pääsi oopperan balettikouluun ja pian myös Punaiseen Myllyyn.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valkonen aloitti Punaisessa Myllyssä 25. maaliskuuta 1951. Hän tuli ”paikkaamaan” Aira Samulinin sisarta Inkeri Suviota, joka oli päättänyt siirtyä töihin Boeuf sur le toit -yökerhoon Belgiaan.

Myllyssä tanssivat tuohon ­aikaan Mai-Lis Salo, Terttu Sommerschildt, Aino Turunen, Pirkko Niemelä, Raila Halmevaara ja Leila Jyrkivaara. Valkonen muisteli, että Halmevaara oli piikitellyt, ettei kukaan täytä Sovion paikkaa, mutta Valkonen oli vastannut, että hän tuleekin ihan omalle paikalleen.

Tämä päätös piti, ja Valkonen pysyikin uskollisesti teatterin tanssijana aina sen loppuun saakka.

Taitava ja edustavan näköinen baletti oli Punaisen Myllyn vetonaula ja sen ansiosta teatteri oli Helsingin suosituin. Kyse ei ollut vain ulkonäöstä tai vähäpukeisuudesta. Jos arvostelijoilla olikin revyyn juonesta tai ohjauksesta joskus valittamista, baletin taidoista ei ollut.

Valkonen oli luonteeltaan iloinen ja optimistinen ja rakasti tätä työyhteisöä, joka oli kuin suuri perhe. Hän toimi Anna-Liisa Hämeensalolle jonkinlaisena luottotanssijana, jolle saattoi antaa vaativiakin tehtäviä.

1950-luvun lopussa, kun Hämäläinen osakunta irtisanoi vuokrasopimuksen teatterin kanssa, baletti irtautui teatterista ja lähti vuosikymmenen mittaiselle kiertueelle Keski-Eurooppaan.

Valkonen ja muu tanssiryhmä asuivat nämä vuodet käytännössä ulkomailla ja esiintyivät lukemattomissa kabareissa hyvällä menestyksellä.

Muistoksi noista vuosista jäi laajan ystäväpiirin lisäksi myös erikoinen tapaaminen Beatlesien kanssa Amsterdamissa, jossa molempien kiertueet ristesivät.

Kun baletti palasi Suomeen 1960-luvun lopussa, oli perinteinen revyy ja kabaree jo käytännössä hävinnyt Suomesta.

Aktiiviuransa jälkeen Nina Valkonen teki konttoritöitä ja osallistui myös vapaaehtois­toimintaan. Kesät hän vietti Seutulan mökillä, jonka hän oli säästänyt ulkomailla vietettyjen vuosien aikana.

Hänellä ja Erkki Eki Hyvösellä oli Elias-poika, joka kuitenkin kuoli parikymmenvuotiaana tapaturmaisesti lomamatkalla Ranskassa. Valkonen oli ortodoksi ja hänet on haudattu Helsingin ortodoksiselle hautausmaalle.

Jukka Pennanen

Kirjoittaja on Nina Valkosen ­tuttava.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet