Muistot

Ilkka Sulamaa 1938–2018

Valtiotieteiden maisteri

Valtiotieteiden maisteri Ilkka Sulamaa kuoli 80-vuotiaana Helsingissä 10. kesäkuuta 2018. Hän oli syntynyt Lahdessa 19. huhtikuuta 1938.

Nuoruusvuodet Sulamaa vietti Helsingissä. Koulun hän kävi Helsingin Yhteislyseossa.

Tuoreen valtiotieteiden maisterin kansainvälinen ura alkoi nuorena, kun vuonna 1963 Sulamaa ja hänen vaimonsa Tatu (o.s. Abdrahim) muuttivat Varsovaan.

Varsovassa Sulamaa toimi sotilasasiamiehen sihteerinä. Puolan-komennus kesti kolme vuotta, ja tänä aikana syntyivät pojat Pekka ja Matti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palattuaan Suomeen Sulamaa toimi pääesikunnassa hankintaosastolla everstiluutnantin virassa. Hän tunsi paitsi venäjän kielen niin myös syvällisesti venäläisen kulttuurin.

Puolustusvoimista Sulamaa siirtyi Metex Oy:n palvelukseen edistämään metalliteollisuuden vientiä. Tästä toimesta pankinjohtaja Olli Kaila rekrytoi hänet Kansallis-Osake-Pankkiin vuonna 1972. Ilkalle annettiin tehtäväksi perustaa KOP:n edustusto Moskovaan.

Sulamaat muuttivat Moskovaan 1973, jossa komennus kesti kolme vuotta. Perheeseen syntyi kolmas lapsi, tytär Dina samana vuonna.

Sulamaan taidoilla edustusto saatiin hyvään vauhtiin ja se laajeni pian.

Vuonna 1980 tuli komennus KOP:n edustajaksi Lontooseen. Tämän toimen ohella hän oli samalla myös Union Bank of Switzerlandin edustaja Lontoossa. Kansallispankki vaihtui myöhemmin Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankkiin Valko-Venäjällä 2000-luvun alussa.

Sulamaa oli jäänyt leskeksi vuonna 1991. Valko-Venäjältä löytyi uusi vaimo Raisa.

Ilkka sulamaa oli lukenut, huumorintajuinen ja erittäin laajalti pidetty henkilö. Hänellä oli laaja-alainen katsomus elämään. Hän tunsi monia eri kulttuureja syvästi.

Yksi hänen Kansallispankin aikainen kollegansa tiivisti: ”Opin häneltä paljon pankkiirin ammattiasioita mutta vielä enemmän siitä, millaisella selkärangalla ja moraalilla asiat täytyy hoitaa.”

Jo kouluaikana Ilkalle oli tullut läheiseksi muutaman luokkatoverin muodostama ystäväpiiri, joka säilyi läpi elämän. Kesäisin vierailtiin toisten kesähuviloilla. Vuorollaan Ilkka oli Ratasaaressa loistava isäntä.

Ohjelmaan kuului vaihdellen isännän suunnittelemat kilpailut kuten kroketti, petankki, mölkky, ilmapistooliammunta ja tietenkin tietokilpailu. Korttipeleistä brigdestä tuli myös Ilkalle yksi harrastus.

Eläkkeelle siirtymisen jälkeen yhteydenpito tiivistyi entisestään. Kahdenkymmenen viime vuoden aikana tämä koulukaveriklubi, Hela-klubi, on nauttinut yhteisen kuukausilounaan. Kymmenen viime vuoden ajan lounas on nautittu Esplanadin Kappelissa Eino Leinon pöydässä.

Ilkan juuret olivat Pälkäneellä, jossa hänellä oli saaressa kesäpaikka. Muikku- ja lahnaverkot laskettiin Pälkäneveteen kun sinne päästiin.

Vaikka työ vei Ilkan eri puolille maailmaa, niin yhtäkään kesälomaa ei vietetty muualla kuin kesäpaikalla Pälkäneveden Ratasaaressa. Hänelle tulivat myös rakkaaksi kolme lastenlasta Mikko, Mia ja Daniel.

Sotilasarvoltaan hän oli yliluutnantti.

Pekka Sulamaa

Pentti Kettunen


Kirjoittajat ovat Ilkka Sulamaan poika ja luokkatoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet