Muistot

Steve Ditko 1927–2018

Piirtäjä

Hämähäkkimies-sarjakuvan alkuperäinen piirtäjä Steve Ditko löydettiin kuolleena kotoaan New Yorkin Manhattanilla 29. kesäkuuta 2018. Kuolinsyyksi on ar­vioitu sydänkohtaus, joka sattui pari päivää ennen vainajan löytämistä. Ditko oli kuollessaan 90-vuotias, syntynyt Johnstownissa Pennsylvaniassa 2. marraskuuta 1927.

Ditko syntyi työväenluokkaiseen perheeseen, jonka juuret olivat Slovakiassa. Kiinnostuksen sarjakuviin herätti jo varhain isä, joka luki innokkaasti sanomalehtisarjakuvia, etenkin Prinssi Rohkeaa.

Sarjakuvainnostusta lietsoivat 1940-luvun alussa Batman ja Spirit. Ditko alkoi piirtää sarjakuvia armeijan lehteen vuonna 1945 palvellessaan Saksassa.

Ditko opiskeli New Yorkissa Cartoonists and Illustrators Schoolissa (myöh. School of Visual Arts), jossa häntä opetti yhtenä Batmanin piirtäjistä tunnettu Jerry Robinson. Koulussa vieraili esitelmöimässä Stan Lee, jonka kanssa Ditko loi myöhemmin Hämähäkkimiehen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ammattilaisuransa Ditko aloitti vuonna 1953. Hän työskenteli eri kustantamoille ja muun muassa legendaarisen Jack Kirbyn studiossa.

Vuonna 1955 Ditko alkoi työskennellä Atlasille, jota johti Stan Lee. Ditko alkoi piirtää Leen käsikirjoituksia. Usein Lee kirjoitti vain lyhyen synopsiksen, jonka Ditko laajensi valmiiksi tarinaksi.

Lee ja Ditko alkoivat tehdä Hämähäkkimiestä vuonna 1962. Siitä tuli Marvel-kustantamon uuden sukupolven supersankareiden suunnannäyttäjä.

Hämähäkkimies oli siviilissä nuori ja neuroottinen Peter Parker, jolla oli talous- ja tyttöhuolia kuten monilla lukijoilla. Edeltäjät kuten Teräsmies ja Batman olivat aikuisia ja tarjosivat nuorille pikemmin valistusta kuin samastumista.

Hämähäkkimiehestä tuli nopeasti suosittu. Siitä tehtiin useita tv-sarjoja ja elokuvia jo 1960-luvulta alkaen. Vuonna 1965 Lee lisäsi Ditkon pyynnöstä lehtiin maininnan piirtäjän osallisuudesta käsikirjoituksiin.

Elokuvien tehosteteknologian kehityksen myötä supersankarisarjakuvat ovat siirtyneet valkokankaille ja vallanneet Hollywoodin valtavirran. Siinä siirtymässä Sam Raimin ohjaama Spider-Man – hämähäkkimies (2002) oli yksi ensimmäisiä isoja menestyksiä.

Ditko loi Leen kanssa myös Tohtori Oudon vuonna 1963. Salatieteiden ja taikuuden mestari sai kulttimaineen muttei yhtä suurta kaupallista menestystä kuin Hämähäkkimies. Viimeksi spektaakkelimaisessa Doctor Strange -elokuvassa (2016) hahmoa esitti Benedict Cumberbatch.

Ditko ja Lee riitautuivat, ja Ditko jätti Marvel-yhtiön vuonna 1966. Hän työskenteli useille kustantamoille, loi uusia hahmoja ja palasi Marvelillekin vuonna 1979, mutta yhtä menestyneitä ja maineikkaita töitä ei enää syntynyt.

Vuonna 1998 Ditko jätti valtavirtasarjakuvat mutta jatkoi pienimuotoista julkaisemista tähän vuoteen saakka. Hänet tiedettiin erakoksi, joka ei halunnut tavata toimittajia tai lukuisia fanejaan.

Harri Römpötti

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet