Muistot

Väinö Andersson 1929–2018

Valokuva-alan yrittäjä

Yrittäjä VäinöVäiskiAndersson kuoli 24. kesäkuuta 2018 Espoossa 88-vuotiaana. Hän oli syntynyt 29. lokakuuta 1929 Tampereella.

Anderssonin koti oli Tampereen Pispalassa. Hän kutsuikin itseään leikkimielisesti ”Pispalan hampuusiksi”. Vaikean lapsuuden ja lastenkotivuosien jälkeen hän pääsi töihin Tampellalle. Kun tehtaan johtajan rouvaa ajettiin Cadillacilla kauppahalliin, Andersson päätti, että jonain päivänä hänelläkin olisi sellainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Andersson alkoi harrastaa valokuvausta. Kuvien kehittämisessä tarvittiin pirtua, ja hän vonkasi sitä lähiapteekissa farmaseutti Anja Raitaselta ilman reseptiä. Pirtua ei herunut, mutta siitä alkoi yli 60 vuotta kestänyt kumppanuus. Anja ja Väinö vihittiin vuonna 1956 ja perheeseen syntyi kaksi poikaa.

Anderssonit perustivat Tampereelle Kuvalux-yrityksen. Väinö toimi myös free lance -kuvaajana Urpo Lahtisen ja Veikko Ennalan sensaatiomaisessa Hymy-lehdessä. Hän muun muassa kuvasi 17 hääparia, jotka Hymy lennätti Malagaan 1971.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yrittämisen haasteet olivat lähellä sydäntä, ja Andersson oli perustamassa Suomen Yksityisyrittäjäin Puoluejärjestöä 1972. Puolue sammahti, mutta kiinnostus yhteiskunnallisia kysymyksiä kohtaan säilyi ja Andersson toi mielellään julki kantansa.

Perhe muutti Helsinkiin 1976 ja perusti liikkeen Asematunneliin, johon pojatkin tulivat opintojensa jälkeen mukaan. Aseman kuvapiste oli ensimmäinen yritys Suomessa, joka toi minilaboratoriot kivijalkaliikkeisiin. 1990-luvulla valokuva-ala koki romahduksen digitalisaation myötä ja suuria toimijoita meni konkurssiin. Aseman kuvapiste sitkutteli hengissä pienenä ja sopeutuvana.

Liike on leimallisesti perheyritys ja Väiski Anderssonin persoona keskeinen osa ”asiakaskokemusta”. Hän oli suorasukainen, ja osa asiakkaista ehkä kaikkosi, mutta osa palasi haastamaan tätä värikästä, ärsyttävääkin persoonaa. Andersson oli omantiensä kulkija. Hänen menettelytapojaan saattoi kyseenalaistaa, mutta Väinön tarkoitusperät olivat aidot ja vilpittömät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös puoliso Anja teki yrityksessä pitkän päivätyön viime huhtikuuhun asti, jolloin hän kuoli 87-vuotiaana. Yrittäminen oli pariskunnalle elämäntapa.

”Pispalan hampuusi” ei koskaan luovuttanut tai syrjäytynyt vaan sisuuntui. 1990-luvulla hänellä oli myös haaveilemansa Cadillac. Parhaiten Väiskin ajatusmaailmaa kuvaa Frederikin vanha laulunparsi ”Minä taivu en koskaan, tahdon vain yrittää”.

Loppujen lopuksi hän kuitenkin joutui taipumaan Alzheimerille, ja viimeiset kymmenen vuotta olivat hidasta hiipumista. Äänekkäästi elänyt mies nukkui juhannussunnuntaina hiljaa pois. Mutta hänen aloittamansa työ jatkuu yrityksessä nyt jo kolmannessa sukupolvessa.

Eili Andersson

Kirjoittaja on Väinö Anderssonin miniä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet