Muistot

Teuvo Alava 1924–2018

Talousneuvos

Sotavangit ry:n entinen puheenjohtaja, talousneuvos Teuvo Alava kuoli 94-vuotiaana 5. heinäkuuta 2018 Helsingissä. Hän oli syntynyt Viipurin maalaiskunnassa 14. toukokuuta 1924.

Alavan perhe muutti vuonna 1925 Kanadan Vancouveriin, jossa perheen isä Väinö työskenteli kirvesmiehenä, kunnes kuoli tapaturmaisesti 1929. Leski kolmine lapsineen palasi Suomeen ja asettui Lieksaan. Timitran kylä­yhteisö oli Teuvo Alavan kasvuympäristö 1930-luvulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sieltä olivat peräisin monet hauskat sanonnat, joita hän viljeli puheissaan vuosikymmenet.

Alava astui armeijan palvelukseen vapaaehtoisena Nurmeksessa 10. Prikaatissa maaliskuussa 1941. Kolme vuotta myöhemmin hän haavoittui vaikeasti ja jäi sotavangiksi. Vankeutta kesti yli kahdeksan kuukautta Neuvostoliiton vankileireillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sodan jälkeen Teuvo Alava otettiin liikkuvan poliisin konstaapeliksi Helsingissä. Perhe joutui muuttamaan työn takia Helsingistä Mikkelin maalaiskuntaan ja sieltä Savonlinnaan.

Seurasi alan vaihto. Alava oli koko 1960-luvun Suomi-Neuvostoliitto-Seuran Keski-Suomen piirijärjestön toiminnanjohtajana. Jyväskylässä hän kehitti laajoihin mittoihin piirin järjestämän Neuvostoliiton matkailun.

Paluumuutto Helsinkiin toteutui 1970, jolloin Alava valittiin Maailma ja Me -lehden levikkipäälliköksi. Työuransa viimeiset vuodet hän toimi Matkailun Edistämiskeskuksessa tarkastajana ja ylitarkastajana idän matkojen käytännön asiantuntijana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tasavallan presidentti myönsi Alavalle talousneuvoksen nimen ja arvon vuonna 1982.

Alava toimi veteraanijärjestö Sotavangit ry:n puheenjohtajana vuodesta 1987 vuoteen 2005, jolloin yhdistys lakkautettiin.

Tärkeä aspekti Alavalle oli sotavankien kohtaloiden selvittäminen. Se alkoi yhdistyksen 1989 julkaisemalla teoksella Muistatko...
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alava oli myös aloitteentekijänä muistomerkin saamiseksi Neuvostoliitossa menehtyneille sotavangeille. Hänet nimettiin Sotavainajien muiston vaalimis­yhdistyksen ensimmäiseksi kunniajäseneksi.

Teuvo Alava ja toimittaja Reijo Nikkilä saivat vuonna 2001 valtion tiedonjulkistamispalkinnon tv-dokumentista Suomalaiset sotavankileirien saaristossa. Vuonna 2002 he julkaisivat Dmitri Frolovin kanssa arvostetun ja paljon luetun tutkimuksen Rukiver! Suomalaiset sotavangit Neuvostoliitossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elämänsä viimeiset kuukaudet Alava oli hoidettavana Oulunkylän kuntoutussairaalassa.

Hänen perheeseensä kuului kolme lasta, neljä lapsenlasta ja kaksi lapsenlapsenlasta.

Ilkka Alava

Kirjoittaja on Teuvo Alavan poika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet