Muistot

Atte Matilainen 1924–2018

Valokuvaaja

Valokuvaaja Atte Matilainen kuoli 9. kesäkuuta 2018 Espoossa 93-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 6. marraskuuta 1924.

Matilaisen ura on kuin satukirjasta. Hän aloitti vuonna 1938 14-vuotiaana lehtikuvaaja Osvald Hedenströmin toimiston juoksupoikana. Lehdillä ei ollut omia kuvaajia, vaan kuvat hankittiin ulkopuolisilta kuvaajilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jatkosotaan Matilainen lähti vuonna 1942 vapaaehtoisena. Hänellä oli lupa kantaa kameraa mukanaan. Tuloksena oli muun muassa kuvia Karhumäestä ja Muurmanskin radan miinoittamisesta.

Sotien jälkeen Matilaiselle tarjottiin paikkaa Uudesta Suomesta. Myös Hedenström oli valmis myymään yhtiönsä hänelle, mutta Matilainen kieltäytyi tarjouksista ja jatkoi yksityisyrittäjänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1947 Matilainen pääsi Linnan juhlien kuvaajaksi. Kekkosen tultua valituksi presidentiksi vuonna 1956 juhlien kuvaaminen jatkui tämän presidenttikauden loppuun. Myös valtiovierailujen kuvaamiset tulivat Matilaisen tehtäviksi.

Käytännössä hän oli presidentin kanslian kuvaaja. Tamminiemestä saattoi tulla soitto: ”tarvitsemme kuvaajaa”, ja Matilainen oli oitis matkalla sinne.

Hänen merkittävin projektinsa oli Etyk vuonna 1975. Etykistä tehtiin 35 valokuvakansiota konferenssin tärkeimmille osanottajille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo aikaisemmin Matilainen oli kollegoittensa kanssa perustanut Olympia-kuvan ja saanut kuvausluvan Helsingin vuoden 1952 olympialaisiin.

Joskus kävi niin, ettei kuvaa syntynytkään. ”Presidentti Paasikivi oli puhumassa Messuhallissa. Olin varannut mukaan pienen jakkaran, jotta pääsisin parempaan kuvakulmaan, kun Paasikivi puhui. Kaikki meni aluksi hyvin, mutta kun piti ottaa kuva, salamavalon lamppu räjähti. Paasikivi pelästyi, ja hänen hampaansa kalisivat niin, että se kuului radiolähetyksessäkin”, Matilainen muisteli.

Vuonna 1957 Neuvostoliiton johtajat Nikita Hruštšov ja Nikolai Bulganin vierailivat Suomessa. Matilainen oli paikalla: ”Huhun mukaan Time-lehti oli luvannut 2000 dollarin palkkion kuvasta, josta näkyisi, että vieraat ovat alkoholin vaikutuksen alaisia. Menin kollegani kanssa Kaivopuistoon odottamaan vieraiden tuloa. Kohta he tulivatkin käsikynkkää ja laulellen. Emme ottaneet kuvaa, sillä olisimme paljastuneet salamavalojen välähdykseen. Herrat vielä painiskelivat majoituspaikkansa pihalla.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matilaisen studio oli Helsingissä Fredrikinkadulla. Sen yksi seinä oli täynnä valokuvia. Siellä olivat eri maiden valtioiden päämiehet sulassa sovussa Hollywoodin tähtien, suomalaisten taiteilijoiden ja missien kanssa. Kaikki kuvat olivat Matilaisen ottamia. Studio oli myös puoliso Pirjo Matilaisen valtakuntaa. Hän hoiti käytännön asiat.

Pirjolle ja Attelle kertyi yhteistä taivalta 50 vuotta. Perheeseen kuuluvat myös heidän lapsensa, Aten kaksi lasta edellisestä avioliitosta sekä lapsenlapset.

Poika Jarmo Matilainen seurasi isänsä jälkiä ja oli Helsingin Sanomien valokuvaajana 40 vuotta.

Markku Marttinen

Kirjoittaja on Atte Matilaisen ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet