Muistot

Helena Vänttinen 1949–2018

Sairaanhoitaja

Osastonhoitaja Helena Vänttinen kuoli kotonaan Espoossa 8. kesäkuuta 2018. Hän oli 68-vuo­tias, syntynyt Helsingissä 9. heinäkuuta 1949.

Lapsuutensa Vänttinen vietti Varkaudessa. Hän menetti molemmat vanhempansa jo lapsena, jonka jälkeen hän huolehti myös nuoremmasta veljestään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varkaudessa hän kävi alakoulun Joutenlahdessa ja yläkoulun vanhassa keskikoulussa ennen siirtymistään Kuoppakankaalle, missä hän pääsi myös ylioppilaaksi.

Vänttinen valmistui sairaanhoitajaksi Savonlinnan sairaanhoitokoulusta. Hän erikoistui anestesiahoitajaksi ja saatuaan kokemusta Meilahden sairaalan II-kirurgian leikkaussalissa hän aloitti uransa Hyksin Naistenklinikalla anestesia- ja leikkaus­osaston osastonhoitajana kesäkuussa 1970.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vänttinen johti anestesia- ja leikkausosastoa napakalla lempeydellä. Hänen alaisuudessaan henkilökunta voi hyvin ja leikkausosasto oli vetovoimainen yksikkö. Hänellä riitti aina aikaa jokaiselle hoitajalle ja lääkärille, vaikka henkilökuntaa oli paljon. Hän kohtasi jokaisen yksilönä, auttoi ja kannusti. Hän muisti merkkipäivät ja järjesti kakkukahvit.

Hän toimi monelle esimerkkinä hyvästä johtajuudesta ja henkilökunnan inhimillisestä kohtaamisesta.

Vänttinen oli myös aina valmis kokeilemaan uutta ja kehittämään yksikköään. Hän oli ylpeä osastostaan ja henkilökunta hänestä. Vänttinen jäi eläkkeelle osastonhoitajan tehtävästä 31. heinäkuuta 2016. Hänen arvostustaan kuvaa eläkejuhlan valtaisa henkilökuntaryhmien onnittelijavirta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eläkkeellä Helena antautui yhdistys- ja hyväntekeväisyystoimintaan. Hän toimi aktiivisena hallituksen jäsenenä Elämälle ry:ssä naistentautien ja synnytysten tutkimustyön tukemiseksi naisten ja perheiden parhaaksi.

Hän kuului myös Synnytys- ja naistentautiopin tutkimussää­tiön hallitukseen. Määrätietoisella tavoitteellisuudellaan ja sosiaalisella lahjakkuudellaan Helena sai ajamiaan asioita eteenpäin.

Helenan poistuminen on valtava menetys hänen lukuisille ystävilleen, sukulaisilleen ja työystäville kuin myös yhdistystoiminnalle. Häntä on mahdoton korvata.

Kirsi Heino

Eija Rantanen

Päivi Pakarinen

Kirjoittajat ovat Helena Vänttisen ystäviä ja työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet