Muistot

Maj Kuhlefelt 1931–2018

Muotitaiteilija

Muotitaiteilija Maj Kuhlefelt kuoli Helsingissä 14. heinäkuuta 87-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 1. toukokuuta 1931.

Kuhlefelt suoritti ylioppilastutkinnon vuonna 1949 ja opiskeli muoti- ja tekstiililinjalla Taideteollisessa oppilaitoksessa (Ateneum) vuosina 1950–1953. Opiskeluaikanaan hän tutustui Pi Sarpanevaan, josta tuli sittemmin hänen yhtiökumppaninsa ja läheinen ystävänsä.

Maj ja Lars-Olof Kuhlefelt vihittiin avioliittoon vuonna 1953. Heille syntyi kolme poikaa, Jan, Kaj ja Mats. Liitto päättyi myöhemmin eroon.

Kuhlefeltin vaikutus suomalaiseen tekstiili- ja vaatesuunnitteluun oli uraauurtava. Hän loi mm. Suomen Trikoolle uudenaikaisen ja kirkkaita värejä suosivan lastenvaatemalliston Maj. Vuosina 1963–1969 hän työskenteli vaatevalmistaja Finn-Flare Oy:n suunnittelijana, ja hänen Marjatta Metsovaaran kankaista luomansa vaatteet herättivät ihastusta eri puolilla maailmaa. Muun muassa New York Herald Tribunessa hänen töitään ylistettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuhlefelt ja Sarpaneva perustivat 1970-luvun alussa yrityksen P&M Design, jossa he työskentelivät eläköitymiseen asti. Yrityksellä oli suuri merkitys suomalaiselle työvaateteollisuudelle. Kuhlefelt ja Sarpaneva suunnittelivat moderneja työvaatteita. Kuhlefelt teki myös useita sisustustöitä, muun muassa hotelli Hesperiassa ja Kämpissä sekä Finnairin lentokoneisiin.

1980-luvulla Kuhlefelt valittiin Espan Friiduksi. Vuonna 1995 Muotitaiteilijat MTO myönsi hänelle kunniamaininnan Vuoden vaatesuunnittelija. Tunnustukseksi ansioistaan suomalaisen vaatesuunnittelun ja muodin edistämisessä hänelle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkki vuonna 1996.

Kuhlefelt oli myös ahkera kirjoittaja. Hänellä oli vuosia Bara Hon -palsta Hufvudstadsbladetissa. Hän kirjoitti pakinoita myös suomeksi Me Naiset- ja Anna-lehtiin. Vuonna 1982 julkaistiin hänen pakinoistaan koottu kirja Käsi kädessä.

Saaristo oli Kuhlefeltille aina rakas. Lapsuuden kesät hän vietti Pirttisaaressa. Poikien ollessa pieniä kesät vietettiin Porkkalassa. Myöhemmin Kuhlefeltille ja elämänkumppani Kaius Hedenströmille tärkeäksi muodostui vanha kalastajatorppa Kihdin Jungfruskärissä.

Maj oli luonteeltaan energinen, positiivinen ja ulospäin suuntautuva. Hän tutustui helposti ihmisiin ja korosti hellyyden ja välittämisen tärkeyttä ihmissuhteissa. Perhe oli Maj’lle kaikki kaikessa, ja hän oli ylpeä rakkaista lapsenlapsistaan.

Lasten ollessa pieniä Fammo Maj kutsui auliisti heitä yökylään, mitä lapset odottivat aina riemulla – etenkin kun teltta saatettiin pystyttää keskelle olohuonetta.

Jan Kuhlefelt

Stina Katchadourian

Kirjoittajat ovat Maj Kuhlefeltin poika ja sisar. Korjaus 13.8. klo 16.50: Taideteollinen korkeakoulu oli vuosina 1950–1953 nimeltään Taideteollinen oppilaitos.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet