Toivo Johannes Suhonen 1947-2018 - Muistot | HS.fi

Toivo Johannes Suhonen 1947-2018

Ohjelmistosuunnittelija, kehoterapeutti

Toivo Suhonen

19.8.2018 2:00

Maalaispoika, ohjelmistosuunnittelija ja kehoterapeutti Toivo Johannes Suhonen kuoli 15. heinäkuuta 2018 Helsingissä. Hän oli syntynyt 5. kesäkuuta 1947 Valtimolla.

Isäni Toivo kertoi usein lapsuudestaan. Hän joutui puolitoistavuotiaana luutuberkuloosin vuoksi sairaalaan ja oli siellä 6-vuotiaaksi asti. Tänä aikana yhteys perheeseen oli heikko. Sairaalassa suoritettiin lukuisia leikkauksia oikeaan jalkaan ja luu sijoitettiin uudelleen niin, että jalka oli huomattavasti vasenta jalkaa lyhyempi.

Lääkäri ennusti, että Toivo päätyy viimeistään 50-vuotiaana pyörätuoliin. Ainoa keino hidastaa kehitystä oli lihaskunnon parantaminen.

Isä kertoi ottaneensa pyörätuoliennusteeseen, koulukiusaamiseen ja elämään yleensä oppositiokannan; periksiantamattomuuden, mikä toimi hänen voimavaranaan.

Hän aloitti vimmaisen urheilun.

”Kun sitten valittiin koulun paras urheilija, niin minä sieltä klenkkasin salin eteen,” hän kertoi ja nauroi.

Pyörätuoliin hän ei joutunut koskaan. Syövän uuvuttamana, aivan viimeisinä päivinäänkin hän yllättäen nousi sängystä ja lähti liikkeelle.

Isä saapui maalaispoikana Helsinkiin 60-luvulla ja teki vapaan toimittajan töitä. Sen jälkeen hän työskenteli ohjelmoijana Nixdorf Computer Oy:ssä 70-luvulla ja perusti oman yrityksen, Tietopuoti Oy:n.

Hän meni naimisiin ja sai kolme lasta. Hän koki elämänkriisin, konkurssin ja avioeron.

Konkurssin jälkeen hän palasi Siemens-Nixdorfille erityissuunnittelijaksi 80-luvun loppuun asti.

Kriisin jälkeen isä löysi uuden elämänkumppanin, oopperalaulaja Pia Skibdahlin, ja alkoi käydä läpi parantumis- ja toipumisprosessia muun muassa psykodraaman avulla.

Hän kiinnostui oman vammansa hoitamisen kautta hieronnasta ja kehon parantamisesta. Hänestä tuli menestyvä hieroja-kehoterapeutti, jolle useat lääkärit lähettivät potilaita kuntoutukseen.

Luovaa puolta isä harrasti tarinateatterissa ja innosti toimikunnassa Tarinateatteri - Playback Theatre –kirjan (1999) tekemisessä.

Isä sai harvinaislaatuisella innostumisellaan ihmiset mukaan erilaisiin projekteihin.

Hän oli vahva persoona ja myös huumorintajuinen, lämmin sekä valoisa.

Hän piti yhdessä Pian kanssa keho-ääni-retriittejä ja lukuisia kursseja ja osallistui aktiivisesti itsekin erilaisiin äänikursseihin ja ääniryhmiin.

Henkinen koti löytyi ortodoksisesta kirkosta, jossa hänet siunattiin haudan lepoon 4. elokuuta 2018.

Välini lähenivät isään vuosien myötä ja hän toimi esimerkkinä siitä, että vaikka elämään olisi annettu kuinka huonot kortit tahansa, on ihmisen mahdollista muuttaa elämänsä suuntaa.

Isä kertoi, että parisuhde ja sen laatu mahdollistivat hänelle muutoksen. Viimeisellä viikolla sairaalassa hän vielä sanoi, että Pia on kyllä aarre.

Omasta mielestäni isä selvisi elämästä voittajana, koska hän oli onnekas rakkaudessa.

Isän siskonpoika kuvasi osuvasti isää: ”Toivo on kärkiesimerkki Suhosten kokemusperäisessä elämän asiantuntijuudessa ja viisaudessa: kaikista asioista tiedetään todella paljon ja mitä vaan osataan. Loput keksitään tai löydetään kokeilemalla.”

Jarkko Suhonen

Kirjoittaja on Toivo Suhosen poika.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset