Muistot

Nils Törnqvist 1939–2018

Alkeishiukkasfyysikko

Kansainvälisesti tunnettu alkeishiukkasfyysikko Nils Törnqvist kuoli Helsingissä pitkään sairastettuaan 19. heinäkuuta 2018. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Helsingissä 25. kesäkuuta 1939.

Törnqvist tuli ylioppilaaksi Nya Svenska Läroverket -lukiosta 1957 ja valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä Korkeakoulusta vuonna 1964 pääaineenaan teknillinen fysiikka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työskenneltyään lyhyen aikaa Ruotsin Ab Atomenergi -laitoksessa hän ryhtyi tutkimaan alkeishiukkasfysiikkaa, joka oli uusi tutkimusala Suomessa. Törnqvistin tekniikan tohtorin väitöskirja 1967 oli aikanaan ennätyksellisen lyhyt – neljän sivun yhteenveto neljästä kansainvälisissä lehdissä julkaistusta artikkelista.

Törnqvistin tutkimusura oli varsin kansainvälinen: hän teki tutkimustyötä useissa alan johtavissa tutkimuslaitoksissa (CERN, Berkeley, Ames, Marseille, Wien).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotimaassa hän toimi Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin tutkijana ja dosenttina.

Tärkeän osan työstään hän teki teoreettisen fysiikan ja suur­energiafysiikan kansallisissa tutkimuslaitoksissa. Svenska Tekniska Vetenskapsakademien kutsui hänet jäsenekseen vuonna 1995.

Törnqvistin keskeisenä kiinnostuksen kohteena oli vahvojen vuorovaikutuksien fysiikka, ja hänet tunnetaan erityisesti skalaarimesonien ominaisuuksien selvittämisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etevänä asiantuntijana hänet kutsuttiin kansainvälisen Particle Data Group:in jäseneksi vuonna 1984 arvioimaan ja kokoamaan hiukkasfysiikan kokeista julkaistua dataa.

Työryhmän ja omien julkaisujensa ansiosta Törnqvististä tuli Suomen viitatuimpia fyysikoita, hänelle kertyi yli 68 000 sitaattia. Erityistä tyydytystä hänelle toi se, kun hänen 1990-luvulla teoreettisesti ennustamansa uudentyyppinen hiukkanen – kahden mesonin sidottu tila – löydettiin kokeellisesti Japanissa vuonna 2004.

Törnqvist jatkoi tutkimustyötään loppuun asti, hänen viimeinen työnsä julkaistiin 5. kesäkuuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nisseä kiinnosti myös finanssiala – ehkä perintönä isältä, tilastotieteen professorilta Leo Törnqvistiltä. Hän sovelsi tietojaan varsin menestyksekkäästi osakemarkkinoilla.

Kesämökit Nauvossa ja Etelä-Ranskassa olivat suureksi iloksi Nisselle ja hänen perheelleen, johon kuuluivat vaimo Leni ja lapset Martin ja Harriet.

Paul Hoyer, Claus Montonen, Matts Roos

Kirjoittajat ovat Nils Törnqvistin kollegoja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet