Muistot

Peter Geitel 1945–2018

Päätoimittaja

Vauhdin Maailman pitkäaikaisin päätoimittaja Peter ”Petsku” Geitel kuoli 18. elokuuta 2018 Lahdessa 73-vuotiaana. Hän oli syntynyt 20. heinäkuuta 1945 Helsingissä.

Geitel oli autourheilija kolmannessa sukupolvessa. Hänen isänsä ja isoisänsä olivat suomalaisia moottoriurheilupioneereja. Kun Geitel 1978 otti vetovastuun Vauhdin Maailmasta, lehdestä kasvoi moottoriurheilun pää-äänenkannattaja, joka tarttui myös lajien epäkohtiin. Geitel ei tyytynyt pelkkään arvosteluun vaan hänellä oli aina myös parannusehdotus. Hän luotsasi lehteä peräti 29 vuotta, vuoteen 2007 saakka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ehdotukset olivat ammattimiehen näkemyksiä, sillä Geitel kilpaili pari vuosikymmentä rallin SM-sarjassa ollen ykkös- ja myöhemmin N-ryhmän kärkikuljettajia. Hän ei jäänyt mieleen näyttävistä ajolinjoistaan tai hullunrohkeasta yrityshalustaan. Hänen tavaramerkkeinään olivat sulava eteneminen ja autoa säästävä ajotapa.

Geitel osallistui monena vuonna RAC-ralliin Englannissa, jossa hän sijoittui parhaimmillaan 12:nneksi Datsunilla. Suomen MM-rallissa hän voitti Mazdalla N-ryhmän 1986.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Geitel oli myös seikkailija. Hän osallistui normaalirallien ohella Pariisi–Dakariin. Lisäksi hän loi linkin islantilaisiin osallistuttuaan sikäläiseen ralliin, ja kilpailipa hän Yhdysvalloissakin mäkiajoissa. Viimeisen rallinsa Geitel ajoi vuonna 2015 70-vuotiaana. Pitkän uransa päätökseen hän valmistautui hyvin. Geitel testasi laina-autoa, ja vaikka kysymyksessä olikin lyhyt ”sipaisu”, autoa muutettiin kuljettajan mieltymyksiin sopivaksi. ”Ajoimme jopa sivusladi edellä”, hän virnisti rallin jälkeen.

Vankan rallikokemuksensa turvin Geitel oli arvostettu siviili- ja kilpa-autojen koeajaja. Hän uskalsi sanoa, jos auton ominaisuudet eivät olleet tasapainossa, olipa kysymyksessä sitten ”halpismalli” tai miljoonaluokan ajokki. Monesti hän naureskeli, että auto, joka VM:n koeajossa osoittautui toimivaksi, oli muiden lehtien mielestä joko liian kova-alustainen tai sen ajo-ominaisuudet olivat turhan urheilulliset.

Geitelin jäätyä eläkkeelle hänen taitoaan ”keskustella” autojen kanssa hyödynnettiin television Start!- ja Kaara-ohjelmissa, joissa hän syvällisine koeajoineen nousi tv-kansan tuntemaksi henkilöksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Geitel oli myös innokas karavaanari. Ensimmäisen kosketuksen pyörillä olevaan kotiin hän sai työstään pitämänsä sapattivuoden aikana, jolloin hän kiersi vaimonsa kanssa Yhdysvaltoja. Tästä harrastus laajeni niin, että kymmenen vuoden aikana aviopari luotsasi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Alaskassa yli 200 suomalaista karavaanaria.

Ammattinsa ansiosta Petskua ei tunnettu pelkästään kotimaisissa moottoriurheilupiireissä, vaan hänen nimellään ovet avautuivat maailmallakin. Kun nuorena toimittajana 1980-luvun alussa akkreditoiduin Silverstonen F1-kilpailuun, minut varustettiin kaikilla mahdollisilla kulkuluvilla, kun ilmeni, että matkakumppanini on Mr. Geitel. Geitel oli esimiehenä vaativa, mutta kun hommat sujuivat, työ oli hauskaa. Kun hän poistui toimituksesta työmatkalle, hän kävi huikkaamassa meille muille: ”Hold the force.” Nyt toteamus saa uuden ulottuvuuden.

Jarmo Vainio

Kirjoittaja on Peter Geitelin ystävä ja työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet