Muistot

Kai Dammert 1919–2018

Professori

Professori Kai Dammert kuoli 18. elokuuta 2018 Oulussa 98-vuo­tiaana. Hän oli syntynyt Turussa 18. marraskuuta 1919.

Dammert kirjoitti ylioppilaaksi Käkisalmen yhteislyseosta vuonna 1938. Lääketieteen opinnot alkoivat syyskuussa 1939. Ne päättyivät jo kuukauden kuluttua, kun lokakuun 10. päivän vaiheilla tuli käsky ylimääräisiin kertausharjoituksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Dammert lähti vapaaehtoisena talvisotaan ja joutui sodan loppuvaiheissa Kuhmon koviin taisteluihin. Maaliskuussa 1940 läheltä ammuttu luoti murskasi vasemman säären luut. Haavoittunut kuljetettiin Sotkamon vanhaan pappilaan, jossa norjalaisen ambulanssin kirurgit amputoivat jalan.

Helsingin yliopiston lääketieteen alkututkinnon jälkeen Dammertilla oli sotainvalidina mahdollisuus siirtyä opiskelemaan lääketiedettä Lundiin. Tämä kausi kesti neljä vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Dammert suoritti Helsingin yliopistossa 1948.

Ura patologina alkoi Helsingin yliopiston patologian laitoksella. Väitös 1958 avasi tien jatkotutkimuksiin USA:ssa ja johti ihotauteihin erikoistumiseen Helsingin yleisen sairaalan ihotautiosastolla ja edelleen ihopatologian erikoisopintoihin Washington DC:ssä.

Oulun uusi yliopisto alkoi kohta houkutella häntä patologian opettajaksi ja nimitys professoriksi tulikin vuonna 1965.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oulun lääketieteellinen tiedekunta oli perustettu 1960. Patologian opetus alkoi 1963 Lääninsairaalan alueella tiedekunnan laitosrakennuksessa. Syksyllä 1963 oli Dammertin ensimmäinen yleispatologian kurssi.

Perusopetuksen ja erikoislääkärikoulutuksen lisäksi oli organisoitava potilasnäytteiden diagnostiikka ja ruumiinavaukset opetussairaalalle. Myös tieteellinen tutkimustyö alkoi laitoksen perustamisen myötä. 1970-luvun alussa tuli uuden laitoksen suunnittelu ja tietojärjestelmien kehittäminen.

Dammertin eläkeikä alkoi uudella avioliitolla ja työllä Tansaniassa Norjan Kirkon Ulkomaanavun rahoittamana. Afrikka-vaihe kesti lähes kaksi vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elämänvaiheet lapsuudesta alkaen loivat perustan myöhemmille harrastuksille ja arvoille.

Musiikki oli rakas harrastus kodin perintönä. Pohjan Laulun mieskuoron harjoitukset ja laululeirit tarjosivat vastapainoa työlle. Myöhemmin hän lauloi sotaveteraanikuorossa.

Kai Dammert oli reipas ja vaatimaton ja hän pyöräili vuoden ympäri työmatkat. Vaikka hän menetti vähitellen näkönsä kokonaan, otti hän aktiivisesti osaa sotainvalidien ja veteraanien tapahtumiin viime aikoihin saakka.

Riitta Herva

Pentti Jouppila


Kirjoittajat ovat Kai ­Dammertin kollegoita ja ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet