Muistot

Markku Lankinen 1948–2018

Kaupunkitutkija

Erikoistutkija Markku Lankinen kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana Helsingin Kustaankartanossa 20. heinäkuuta 2018 69-vuotiaana. Hän oli syntynyt Ypäjällä lokakuun 5. päivänä 1948.

Vaatimattomissa oloissa Levän kylässä lapsuutensa viettänyt poika kirjoitti ylioppilaaksi Forssan yhteiskoulusta erinomaisin arvosanoin. Lankinen opiskeli Helsingin yliopistossa ja valmistui valtiotieteen kandidaatiksi vuonna 1971 pääaineenaan aikakauden muotitiede sosiologia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1970-luvun alun kiivas kaupungistuminen tarjosi nuorelle toimeliaalle kaupunkisosiologille runsaasti toimeksiantoja. Hän perusti tutkimustoimisto Sos­planin, joka erikoistui asuntopolitiikan ja väestönkehityksen kysymyksiin.

Vuonna 1978 Lankinen siirtyi tutkijaksi Helsingin kaupungin tilastokeskukseen (myöhemmin Tietokeskus), jossa hän profiloitui 1980-luvulla tuotteliaana ja median arvostamana segregaa­tiotutkijana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän oli keskeinen tekijä Euroopan Neuvoston kansainvälisen kaupunkiuudistuskampanjan Suomen osuuden raportissa ”Sosiaalinen tasapaino Helsingissä” (1982).

Helsinki oli 1970-luvun alusta asti asuntotuotannossaan soveltanut sosiaalisen sekoittamisen periaatetta, jottei yksipuolisia vuokra-asuntoghettoja enää pääsisi syntymään. Lankisen johtopäätös oli, että tämä politiikka vaatii rinnalleen resursseiltaan heikompien kaupunginosien erityistä suosimista, positiivista diskriminointia.

Akateemikko Erik Allardtin julkisen kannustuksen innoittamana Lankinen kehitti positiivisen diskriminaation toteuttamiseksi laskentakaavaan, jonka kaupungin opetustoimi otti käyttöön 1990-luvulla. Tämä sosiaalinen innovaatio on edelleen ja jopa laajennettuna käytössä Helsingin kaupungin uusimmassa strategiassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lankinen toteutti innovatiivista asuntopolitiikka myös perhe-elämässään.

Vuonna 1979 hän osti asunnon purku-uhan alla olleista Ruoholahden villoista. 1800-luvulla rakennetun yhtiön peruskorjaus oli valtava ponnistus, joka vaati asukkaiden, kaupungin ja valtion uudentyyppistä yhteistyötä. Peruskorjauksen onnistuminen oli voitto historiallisen Helsingin säilymiselle. Hankkeen seurantatiedot kirjattiin Markku Lankisen ja Kari Sindan tutkimusraporttiin, joka rohkaisi myös muita vastaaviin hankkeisiin.

Vapaa-aikanaan Lankinen oli aktiivinen purjehtija, jonka intohimona olivat perinteiset puuveneet. Saviseudulla kasvanut nuorukainen oppi uimaan vasta opiskeluaikanaan. Pienellä järvellä Janakkalassa hän opetteli purjehduksen alkeet ja jatkoi sitkeästi edeten avomeripurjehtijaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Klassisen musiikin kuuntelu oli hänen harrastuksensa jo 1960-luvulla, kun ikätoverit palvoivat Beatlesia ja Wigwamia. Domuksen opiskelijaboksissa soi alati Mozart, Beethoven ja Šostakovitš. Hän sai houkuteltua ystäviään koulutoverinsa Kalevi Ahon 1. sinfonian kanta­esitykseen vuonna 1970. Työmatkoilla hänen kuulokkeissaan soi tyypillisesti Mozartin käyrätorvikonsertto.

Vuonna 2011 Markku Lankinen joutui jäämään rakastamastaan työstä eläkkeelle vakavan sairauden vuoksi. Pysyvän jäljen kaupunkipolitiikkaan hän kuitenkin jätti.

Eero Holstila

Kirjoittaja on Markku Lankisen ystävä ja työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet