Muistot

Kauko Svahn 1930–2018

Kirvesmies ja talonmies

Kirvesmies Kauko Svahn kuoli 12. elokuuta 2018 Helsingissä Laakson sairaalassa 87-vuotiaana. Hän oli syntynyt 7. joulukuuta 1930 Nurmijärvellä.

Perttulan mäellä sisaruksia Svahnilla oli yhdeksän, joista hän oli neljänneksi nuorin. Isossa perheessä Svahn huolehti paljon nuoremmista sisaruksistaan. Kansakoulun Svahn kävi Nurmijärven Uotilassa. Armeijan Svahn kävi Helsingissä Kaartin pataljoonassa ollen päävar­tiossa ja vartiossa presidentinlinnan edessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työuransa Svahn teki rakennuksilla aloittaen lautapoikana ja edeten kirvesmieheksi. Nurmijärvellä asuessaan hän kävi Helsinkiä rakentamassa.

Vaimonsa Anjan kanssa he avioituivat 1955 ja muuttivat vuonna 1957 Helsinkiin Etelä-Haagaan. Kirvesmiehen päivätyön lisäksi Svahn toimi vaimonsa Anjan kanssa talonmiehenä yhtäjaksoisesti samassa yhtiössä 23 vuotta. Vuonna 1980 Svahn muutti perheineen edelleen Etelä-Haagassa toiseen taloyh­tiöön. Talonmiehen työ vaihtui taloyhtiön 38 vuotta kestä­neeseen hallitustyöhön myös puheenjohtajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1990-luvun alussa Svahn jäi eläkkeelle kirvesmiehen työstä. Rakennustyöläisten liitto myönsi tällöin Svahnille vapaajäsen­oikeuden ja liiton kultaisen merkin.

Svahn oli kiinnostunut ympäristöstä, luonnosta ja rakennuksista niin ulkoillessa kuin kirjallisuudessa. Pitkät pyöräilyreitit Helsingissä Etelä-Haagan ympäristössä veivät tuttuihin paikkoihin.

Lähiomaiset muistavat Svahnin työhönsä sitoutuneena aina käsillään tekevänä. Vuonna 1970 Svahn rakensi itse kesämökin Hartolaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tästä tuli Svahnille tärkeä paikka, jossa vietettiin aikaa oman perheen, lastenlasten ja vieraiden kanssa marjastaen, kalastaen ja puuhaillen. Aina oli jotain kunnostettavaa tontilla tai mökissä.

Myös Helsingissä Svahnin kanssa liikkuessa hän aina näytti ohikulkiessaan mitä taloa oli ollut mukana rakentamassa. Näitä oli kymmeniä. Yksi tunnetuimmista oli Mannerheimintie 93:ssa olympiavuonna 1952 valmistunut taloyhtiö, jossa sijaitsee myös ravintola White Lady.

Silloisen taloyhtiön nyt iäkkäämmät asukkaat muistavat talonmiehenä toimineen Svahnin hyvänä ja työteliäänä miehenä, joka piti yhtiön pihat ja kiinteistön kunnossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaimon Anjan sairastuminen muistisairauteen ja menehtyminen oli Svahnille elämän raskaimpia asioita. Avioliittoa kesti 63 vuotta ja lapsia syntyi kolme.

Useiden sairauksien uuvuttamana Svahn kuoli vain viisi kuukautta Anjan jälkeen.

Lenita Svahn-Laaksonen

Kirjoittaja on Kauko Svahnin tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet