Muistot

Pekka Tienari 1931–2018

Psykiatrian professori

Psykiatrian professori Pekka Tienari kuoli 24. heinäkuuta 2018 Oulussa 87-vuotiaana. Hän oli syntynyt Perniössä 27. toukokuuta1931.

Pekka Tienari valmistui lääkäriksi 1957 ja erikoislääkäriksi 1962. Tohtoriksi hän väitteli vuonna 1964.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänet rekrytoitiin 1960 aloittaneen Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan psykiatrian ja neurologian professoriksi käynnistämään opetus ja luomaan kokonaan uusi klinikka 1965.

Alkutaival oli täynnä monenlaisia haasteita, olihan työ aloitettava täysin puhtaalta pöydältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eläkkeelle Tienari siirtyi vuonna 1992 halutessaan keskittyä tutkimustyöhön, mitä hän jatkoi aktiivisesti 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppuun.

Pekka Tienari toi modernin psykiatrian Ouluun.

Yleissairaalapsykiatria, psykoterapia eri suuntauksineen, päiväsairaalatoiminta ja yhteistyöpsykiatria perusterveydenhuollon kanssa ja vanhuspsykiatria syntyivät ja kehittyivät hänen aktiivisuutensa ansiosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moniammatillinen työskentely kaikkien henkilöstöryhmien kesken, samoin kuin koko henkilökunnan jatko- ja täydennyskoulutus, olivat Pekalle sydämen asia.

Pekka Tienari oli kaukokatseisesti avoin kansainväliselle yhteistyölle. Hän toimikin vuoden tutkijana Yhdysvalloissa kansallisessa mielenterveyslaitoksessa (NIMH) jo 1967–68 – aikana, jolloin ”jenkkivuosi” ei suinkaan ollut tutkijoille itsestäänselvyys.

Tällä matkalla Tienari loi ensimmäiset, sittemmin jatkuvasti laajentuneet henkilökohtaiset suhteensa maailman psykiatrian kärkinimiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näistä kontakteista sai suomalainen psykiatria tulevina vuosina nauttia ja hyötyä monin tavoin.

1970-luvulla alkoi ainutlaatuinen suomalainen adoptiolapsiperhetutkimus, jossa selvitettiin skitsofrenian periytyvyyttä ja sairauden puhkeamiselta suojaavia tekijöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimuksen keskeiset löydökset ovat laajasti siteerattuja ja myös kestäneet aikaa huolimatta vuosien varrella kehitetyistä uusista menetelmistä.

Tutkimusryhmä toimii edelleen aktiivisesti: Pekka Tienari opasti nuorempia tutkijoita vielä helmikuussa 2016 ryhmän kokouksessa.

Hän oli psykiatrian maailmantähti, joka lienee edelleen tunnetumpi kansainvälisesti kuin kotimaassaan.

Pekka Tienari toimi lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina 1971–76 ja Suomen Psykiatriyhdistyksen puheenjohtajana 1970–76.

Hänen kansainvälisten kontaktiensa ja valveutuneisuutensa ansiosta Suomi sai Psykiatriyhdistyksen esityksestä 1987 uuteen tautiluokitukseen mielenterveyden häiriöiden osalta käyttöön tuolloin ultramodernin DSM-III-R-kriteeristön.

Pekka Tienarin työtahti aktiivivuosina oli hengästyttävä, mutta aikaa riitti yksityiselämällekin.

Tienari oli monilahjakkuus. Nuorena hän oli aktiivinen yleisurheilija (muun muassa piirinmestari kiekonheitossa). Sittemmin lajiksi vakiintui tennis ja myöhemmin golf.

Tienari oli erittäin hyvä pianisti, mutta lopetti soittamisen eläkkeellä ollessaan, koska ”ei sietänyt kuulla itsensä soittavan niin huonosti”. Rotary- ja vapaamuurariveli hän oli kuolemaansa saakka.

Kesäpaikka Närhilässä oli vuosikymmenten ajan työasioilta rauhoitettu – lukuun ottamatta puolivälissä lomaa klinikkasihteerin puhelimitse antamaa raporttia.

Pekka jäi leskeksi pitkän avioliiton jälkeen vuonna 2013 ja kaipasi Helena-puolisoaan joka päivä. Suhde poikiin perheineen tiivistyi leskeyden myötä.

Kristian Läksy

Mikko Naarala

Karl-Erik Wahlberg


Kirjoittajat ovat Pekka Tienarin ystäviä ja tutkimusryhmän jäseniä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet