Muistot

Juhani Pietarinen 1938–2018

Filosofian professori

Emeritusprofessori Juhani Pietarinen kuoli 79-vuotiaana harvinaiseen sairauteen Helsingissä 7. elokuuta 2018. Hän oli syntynyt Iisalmessa 16. joulukuuta 1938.

Kansakoulunopettajien perheeseen Iisalmessa syntynyt poika lähti Kemijärveltä Helsinkiin opiskelemaan ensin psykologiaa ja sittemmin filosofiaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1960-luvun puolivälissä Pietarinen liittyi yhdessä Risto Hilpisen ja Raimo Tuomelan kanssa professori Jaakko Hintikan tutkimusryhmään. Pietarisen väitöskirja Lawlikeness, Analogy, and Inductive Logic julkaistiin vuonna 1972 ja siitä tuli tärkeä lisä induktiivista logiikkaa käsittelevään kansainväliseen tutkimuskirjallisuuteen. Samana vuonna Pietarinen toimi Jyväskylän yliopiston ja vuosina 1973–1975 Turun yliopiston käytännöllisen filosofian professorina. Pysyvään virkaan Turkuun hänet valittiin 1976.

Pietarinen uudisti suomalaista filosofiaa tuomalla maahamme käytännöllisen etiikan, erityisesti bio- ja lääketieteen etiikan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kirjoitti paljon muun muassa ympäristöfilosofiasta sekä luonnon, teknologian ja ihmisen suhteesta.

Yhteiskuntafilosofiassa Pietarisen kiinnostus kohdistui vapauden käsitteeseen, ja häneen syttyi jo varhain kiinnostus Benedictus de Spinozan filosofiaan. Spinozasta löytyi kiihkeä mutta vaatimaton, järjen voimaan luottava tuttu ajattelija.

Pietarinen ei piitannut filosofiaa vaivaavista koulukuntaeroista. Turussa hän ja teoreettisen filosofian professori Hilpinen valoivat perustan teoreettisen ja käytännöllisen filosofian saumattomalle yhteistyölle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pietarinen oli pidetty opettaja, jonka selkeät ja oppineet kurssit täyttivät luentosalit. Tulevia tohtoreita hän ohjasi vaativasti ja kunnioittaen. Useat hänen oppilaansa ovat jatkaneet menestyksellistä yliopistouraa.

Pietarinen oli kysytty luennoitsija ja esitelmöitsijä myös yliopiston ulkopuolella. Hän luennoi täysille saleille iloisesta ja aktiivisesta elämästä, ilon filosofiasta. Pietarinen oli myös ideoimassa suosittujen Tampereen filosofiapäivien syntyä. Ehtipä hän toimia Helsingin Sanomien kolumnistinakin. Vapaa-aikaansa hän vietti Kustavin kesämökillä ja luonnossa liikkuen.

Pietarinen jatkoi tutkimustyötään eläkkeelle siirryttyään. Juuri ennen kuolemaansa hän sai valmiiksi kirjan Spinozan filosofiasta. Hän suhtautui sairauteensa ja kuolemaansa samalla tyyneydellä, jota elämäntyössään oli osoittanut ja jollaisena jälkikasvu hänet muistaa.

Ahti-Veikko Pietarinen

Olli Koistinen

Risto Hilpinen

Kirjoittajat ovat Juhani Pietarisen poika ja kollegoja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet