Muistot

Liisa Rautiainen 1919–2018

Kuvataiteilija

Liisa Rautiainen kuoli 24. elokuuta 2018 Keminmaalla 98-vuotiaana. Hän oli syntynyt 15. syyskuuta 1919 Kemissä.

Sotien jälkeen Rautiainen opiskeli Helsingin yliopistossa filosofiaa ja psykologiaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöhemmin hän opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa valmistuen kuvaamataidonopettajaksi 1952. Rautiainen toimi Kemin tyttölyseossa opettajana lähes 30 vuotta.

Kollegansa Nina Vanaksen (1906–1977) kanssa hän järjesti oppilaidensa myyntinäyttelyitä, joiden tuotoilla Rautiainen ja Vanas kävivät ostamassa Euroopasta maailmankuulujen taiteilijoiden teoksia Kemin tyttöly­seoon. Nyt nämä hankinnat ovat osa Kemin taidemuseon kokoelmaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäisen oman näyttelynsä Rautiainen piti vuonna 1947, ja sen jälkeen näyttelyitä on ollut satoja Suomessa ja ulkomailla. Varsinainen taiteilijan ura alkoi kuitenkin Rautiaisen jäätyä eläkkeelle opettajan työstään.

Rautiaisen taiteilijantie kulki ekspressiivissävytteisestä realismista kohti abstraktia taidetta. 1960–70 luvuilla hän oli konstruktivisti: ehdoton kompositio ja tarkka luonnos sekä sommittelu ympyrän varassa olivat hänen tavaramerkkinsä.

1980-luvun alussa Rautiainen tunsi käyttäneensä konstruktiiviset aiheensa ja keinonsa loppuun. Uuden löytämisen ilo puuttui ja ystävä Nina Vanas kuoli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eläkkeelle siirtyminen vapautti Rautiaisen: maalaamiseen tuli spontaaniutta ja sitä kautta koko työprosessin luonne muuttui. Maalauspinnasta tuli keskustelukumppani, joka sanoi mitä seuraavaksi pitää tehdä.

Tarkka luonnos menetti merkityksensä ja luonnostelusta tuli käsialaharjoittelua, viivojen etsimistä ja jälkien jättämistä. Maalatessa taustalla soiva barokkimusiikki muuttui Arvo Pärtin musiikiksi.

Rakenteellisuus, materia, väri ja viiva ovat Liisa Rautiaisen teosten elementtejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viiva, joka toisinaan on henkäyksen ohut, hauras ja etsivä, toisinaan varma, kiivas ja iskevä, on elämyksen ja elämisen jälki Rautiaisen taiteen tiellä.

Aineen taidemuseossa Torniossa on Liisa Rautiaisen kokoelma, jossa on hänen sekä Nina Vanaksen teoksia ja luonnoksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelkästään Rautiaisen teoksia on Aineen taidemuseossa 240 kappaletta.

Rautiainen oli ammattilainen ja itsenäinen kuvantekijä, joka maalasi mitä halusi ja miten halusi. Hän oli Lapin taiteen grand old lady.

Rautiaisen 80-vuotisnäyttelyssä Viva Viiva – Hommage a Liisa Rautiainen eräs koululainen totesi: onpas mummu pannut tuulemaan!

Liisa Rautiainen sai lukuisia apurahoja, Lapin läänin taidepalkinnon vuonna 1971, Ars Arctica palkinnon 1986.

Rautiaiselle myönnettiin valtion taiteilijaeläke vuonna 1986. Hän oli Lapin yliopiston ensimmäinen taiteen kunniatohtori, promootio vuonna 1992 oli yliopiston ensimmäinen.

Vuonna 1994 hän sai Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ritarimerkin.

Katriina Pietilä-Juntura

Kirjoittaja on Liisa Rautiaisen ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet