Muistot

Kai Nissinen 1929–2018

Taiteilija ja ylitullivartija

Taiteilija, taidemaalari Kai Nissinen kuoli 17. syyskuuta 2018 Loviisan sairaalassa pitkään kestäneeseen vakavaan sairauteen. Hän oli 89-vuotias, syntynyt 4. toukokuuta 1929 Varpaisjärvellä.

Työuransa Nissinen teki tullin palveluksessa ylitullivartijana Helsingissä. Hän suoritti Taideteollisen korkeakoulun iltalinjan työnsä ohessa 1977–1982.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jäätyään eläkkeelle Nissinen hankki vuonna 1991 vanhana Viinatornina tunnetun loviisalaistalon kodikseen ja ateljeekseen. Vanhasta Viinatornista, joka oli rakennettu vuonna 1879, sen kunnostamisesta ja taiteen tekemisestä, tuli hänen elämäntyönsä.

Nissinen osallistui aktiivisesti Loviisan kulttuurielämään, taideseuran toimintaan, Me loviisalaiset -tapahtumiin, kuvitti lehtijuttuja ja kirjoitti muistelmiaan nuoruudestaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän oli mukana käynnistämässä Loviisan vanhojen talojen tapahtumaa ja piti galleria-ateljeensa ovia avoinna päivittäin ympäri vuoden.

Käsin tekeminen ja luonnon materiaalit kiehtoivat Nissistä. Metsäpalstan kannot ja puunrungot saivat hengen taiteilijan käsissä. Ateljeen pihaan on kertynyt joukko puu-ukkoja, myös euroviisuvoittaja Lordin hahmo.

Ja tietenkin Eiffel-torni, joka on koottu vanhoista aurinkokatoksen putkista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Porvoon ja Loviisan maisemat ja naiset olivat Nissiselle rakkaita maalausten kohteita, intohimoja. Hän osallistui ja piti useita taidenäyttelyjä pääkaupunkiseudulla, Loviisassa, Helsingissä ja Ranskassa Normandiassa.

Nissinen mietti paljon elonkiertoa, maapalloa ja avaruutta. Hän kirjasi päivittäin ajatuksiaan ja pohti lukemaansa ja näkemäänsä. Hän seurasi elämänsä loppuun maailman menoa ja keräsi sanomalehtileikkeitä taiteesta, politiikasta, tieteestä ja taiteesta – ja sairaudestaan huolimatta maalasi päivittäin.

Nissinen halusi selviytyä sairauden hoitamisesta mahdollisimman itsenäisesti, jotta oli aikaa maalata, elää. Hän kiitti Loviisan kotihoitoa ja sairaalaa joustavasta ja inhimillisestä kohtaamisesta.

Hän oli vanhus, ehkä, mutta ennen kaikkea taiteilija.

Tuija Reinikainen

Kirjoittaja on taiteilijan tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet