Muistot

Jouni Kämäräinen 1937–2018

Ammattiperhonsitoja

Ammattiperhonsitoja Jouni Kämäräinen kuoli Ruotsin Haaparannalla 3. syyskuuta 2018. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Rovaniemellä 7. marraskuuta 1937.

Jouni ”Kämy” Kämäräinen kävi kansa- ja keskikoulun sekä kauppakoulun Kemissä. Hän asui pitkään mm. Pelkosenniemellä, Posiolla, Kemijärven Joutsijärvellä sekä viime vuosikymmenet Ruotsin puolella Lappträskissä, Haaparannalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perhojen sitomisen Kämäräinen aloitti 1960-luvulla ja 1970-luvulla siitä tuli hänelle ammatti. Hän sitoi perinteisistä reseptiperhoista omia muunnoksia. Esimerkiksi englantilaisesta Butcher -perhosta (suom. teurastaja) tuli Nuortin Teurastaja. Kämäräisellä oli tuhansia omia perhomalleja ja hänen perhoja oli myynnissä ympäri Suomea.

Kämäräinen ajoi kesäisin usein kalaan Savukosken Nuorttijoelle. Hänen pieni Fiatinsa oli näillä matkoilla aivan täynnä tavaraa. Ajajasta ja hänen koirastaan pilkottivat vain päät tavaroiden keskeltä. Nuorttijoella Kämäräinen testasi uusia perhomalleja. Suomen kansallisperhosta Nalle Puhista hän sitoi siellä muunnelmikseen mm. Härski-Hannun ja Pikku-Tarkan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itä-Lapin kunnissa Kämäräinen piti kansalaisopistoissa perhokerhoja. Sadat ovat ne vapaa-ajan kalastajat, jotka ovat saaneet häneltä kipinän ja opin perhonsidontaan ja -kalastukseen. Kämäräinen oli etevä tekemään inkkarikanootteja.

Hänen omaa Menotti-malliaan valmistui kansalaisopistojen kurssilaisille satoja. Uusimman kanoottimallin kehittely jäi Kämäräiseltä kesken, kun sairaus vei voimat.

Viimeiset vuotensa Kämäräinen asui Ruotsin Haaparannan Lappträskin kylässä. Useat hankalat leikkaukset vähensivät mestarin kalamatkoja Suomen puolen Nuorttijoelle. Ruotsin kalavedet olivat helpommin saavutettavissa.

Pitkään sairastettuaan Kämäräinen siirtyi isommille kalavesille Haaparannan Kalixin sairaalassa. Kämyn tuhkat Jorma-veli sirotteli Lappträskin Långforseniin. Kämäräinen pysyi poikamiehenä koko ikänsä.

Hannu Kostilainen

Kirjoittaja on Jouni Kämäräisen pitkäaikainen kalakaveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet