Muistot

Sisko Riihiaho 1925–2018

Taidemaalari ja graafikko

Taidemaalari ja graafikko Sisko Riihiaho kuoli 92-vuotiaana Helsingissä 17. syyskuuta 2018. Hän oli syntynyt Iisalmessa 21. syyskuuta 1925.

Riihiaho oli iisalmelaisen opettajapariskunnan viidestä lapsesta keskimmäinen. Hänen äitinsä oli piirustuksenopettaja ja maalasi aina, kun siihen oli aikaa. Taiteilijaksi ryhtyminen ei siten ollut Siskolle lapsenakaan vieras ajatus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päästyään ylioppilaaksi Riihi­aho valmistui ensin farmaseutiksi. Taiteilijankutsumus ei kuitenkaan hellittänyt, ja hän hakeutui opiskelemaan Turun piirustuskouluun 1946–1947. Opinnot jatkuivat Suomen Taideakatemiassa 1951–1954.

Riihiahon töitä oli ensimmäisen kerran näytteillä vuoden 1957 nuorten näyttelyssä Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tyylitellyt luontoaiheet antoivat jo viitteitä kiinnostuksesta abstraktiin taiteeseen, joka ei vielä 1950-luvun alussa ollut kuulunut Taideakatemian opetukseen. Oppi oli haettava ­muualta, muun muassa Unto Pusan luennoilta Vapaasta taidekoulusta.

Lopullinen irtautuminen figuratiivisesta taiteesta tapahtui Pariisissa, jonne Riihiaho lähti opiskelemaan ensin vuonna 1957 ja Ranskan valtion apurahan turvin vuonna 1960.

Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Riihiaho piti vuonna 1963 Helsingissä. Näyttelyn työt edustivat informalismia, johon hän oli tutustunut Pariisissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Informalismi oli kuitenkin vain välivaihe, josta hän siirtyi pian konstruktivismiin.

Riihiaho ei päätynyt täysin puhtaaksiviljeltyyn geometriseen konstruktivismiin, vaan hänen työnsä ovat hieman pehmeämpiä.

Vähitellen hän alkoi toteuttaa värejä ja sommittelua korostavaa tyyliään paitsi maalauksissa myös grafiikassa. Värigrafiikan opiskelu Bukarestissa 1969–1970 innosti jatkamaan grafiikan tekoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Riihiaho pystytti useita yksityisnäyttelyitä, joista useimmat olivat Helsingissä. Lisäksi hän osallistui yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Reykjavíkissa. Poikkitaiteellinen Dimensio-ryhmä oli hänelle tärkeä yhteisö.

Oman työskentelynsä lisäksi Riihiaho veti taideryhmiä Keravan, Espoon ja Helsingin kansalais- ja työväenopistoissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän piti opetustyötä hyvänä vastapainona taiteilijan yksinäiselle työskentelylle.

Sisko oli oman tiensä kulkija, joka inhosi paikoilleen jämähtämistä. Jäätyään taiteilijaeläkkeelle hän jatkoi vielä pitkään taiteen tekemistä.

Matkustaminen oli hänen suuri intohimonsa, josta hänen oli vaikea luopua terveyden heikentyessä. Varsinkin ranskalainen kulttuuri oli hänelle läheinen. Meitä sisarentyttäriä hän suorastaan patisti taiteen, matkustamisen ja kieliopintojen pariin.

Luonnossa liikkuminen oli Siskolle mieluisaa. Hän käveli, pyöräili, ui ja hiihti. 1960-luvulla hän asettui asumaan Lauttasaareen ja nautti saaren rantanäkymistä usean vuosikymmenen ajan.

Hänen kahtena viimeisenä elinvuotenaan merimaisemat vaihtuivat Puotilan palvelutalon vehreään puistomaisemaan.

Anna Hollsten

Kirjoittaja on Sisko Riihiahon sisarentytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet