Muistot

Jorma Aranko 1931–2018

Ekonomi

Ekonomi Jorma Aranko kuoli 16. elokuuta 2018 Helsingissä 86-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 15. lokakuuta 1931.

Käytyään Töölön kansakoulua ja Ressua Aranko valmistui ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta 1954.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun hän vastavalmistuneena ekonomina astui Suomen Pankin palvelukseen 1954, oli Suomi sotakorvauksista toipuva puoliagraari talous, jossa päätökset koroista, valuuttakursseista ja pääomaliikkeistä tehtiin hallinnollisilla päätöksillä, joissa Suomen Pankilla oli keskeinen asema.

Kielitaitoisena miehenä Aranko oppi hallitsemaan kansainvälisen pankkitoiminnan koukerot. Hän oli yksi harvoista kansainvälisen pankkitoiminnan tuntijoista devalvaatio-Suomessa 1950- ja 1960-luvuilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuodet Kansainvälisen Valuuttarahaston IMF:n johtokunnan varajäsenenä Washingtonissa 1966–1968 tutustutti hänet syvällisesti myös kansainväliseen makrotalouteen. Suomen Pankissa hän yleni johtajistoon vastuuna suuri osa kansainvälisistä toiminnoista.

Veri veti kokeilemaan pankkitoimintaa myös keskuspankin ulkopuolella. Aranko oli Osuuspankkien Keskuspankin johtokunnassa 1976–1978. Vuonna 1979 hän siirtyi perustamaan Postipankin Lontoon-edustustoa. Siitä hän kehitti Postipankki (UK) Ltd -pankin, jota johti 1980–1988. Vaikka Aranko viihtyi erinomaisesti Lontoon Cityssä, kotimaan kaipuu sai hänet hakemaan Pankkitarkastusviraston PTV:n ylijohtajan virkaa, jossa aloitti 1988.

Siitä ei kuitenkaan tullut leppoisaa eläkevirkaa. Suomikin oli kansainvälistynyt, ja talouden sääntelyä purettiin. Myös pankit villiintyivät uudesta vapaudesta. Tunnettuihin ylilyönteihin viranomaisilla ei enää ollut keinoja voimallisesti puuttua. Syntyi maatamme ravistellut pankkikriisi ja järisyttävä lama.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aranko teki valtavan urakan sotkujen selvittämisessä. Hän ei kaihtanut julkisuutta yrittäessään avoimesti kertoa, miten tähän oli tultu ja miten kriisiä yritettiin ratkaista.

Julkisuus kuitenkin leimasi hänet syntipukiksi, ja häntä lyötiin joka suunnasta. Aranko kuitenkin kesti paineet hyvin ja vaikutti keskeisesti pankkivalvonnan kehittämiseen vastaamaan EU-jäsenyyteen valmistautuvan Suomen tarpeita.

PTV:n tilalle perustettiin Rahoitustarkastus Suomen Pankin yhteyteen 1993 entistä suuremmilla valtuuksilla ja resursseilla. Arangosta tuli miltei itseoikeutetusti Ratan johtaja. Rata muuttui sittemmin Finanssivalvonnaksi, mutta Arangon kädenjälki ja hänen luomansa korkea eettinen ja ammattitaitoinen henki vaikuttaa siellä vielä tänäkin päivänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eläkkeellä Aranko teki vielä näyttävän uran IMF:n erilaisissa pankkivalvontaan liittyvissä projekteissa eri maissa. Hän oli viimeisiä pankkimiehiä, jotka olivat viemässä Suomea köyhästä säännöstelytaloudesta vauraaksi ja vakaaksi EU-maaksi. Hän oli oikea ”pankkijärkäle”.

Yksityishenkilönä Jorma oli vanhan ajan herrasmies, joka ei tehnyt itsestään numeroa ja viljeli Englannissa omaksuttua kuivaa brittihuumoria.

Työelämän vastapainona tärkeitä olivat perhe ja kesämökki. Siellä hän rakasti kaikkea käsillä tekemistä: rakentamista, puiden kaatoa, halonhakkuuta ja kivien vääntöä. Mökillä myös tapahtui elokuussa kohtalokas kaatuminen, jota seurasi menehtyminen sairaalassa.

Kaarlo Jännäri

Sirkka Aranko
Kirjoittajat ovat Jorma Arangon kollega ja puoliso.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet