Muistot

Greg Stafford 1948–2018

Pelisuunnittelija

Roolipelipioneeri Greg Stafford kuoli 10. lokakuuta 2018 kotonaan Arcatassa, Californiassa 70-vuotiaana. Hän oli syntynyt Connecticutin Waterburyssa 9. helmikuuta 1948.

Teinivuosinaan Stafford uppoutui lukemaan eri kansojen mytologioista. Kun kirjastoista ei löytynyt enää uutta luettavaa. hän päätti alkaa kirjoittaa omaa mytologiaansa. Näin vuonna 1966 sai alkunsa Glorantha. Opintojen jäätyä kesken Stafford päätyi hanttihommiin ja osallistui hippiliikkeeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1970-luvun alussa Stafford kirjoitti tarinoita fanilehtiin vaihtelevalla menestyksellä. Tylyn hylkäyskirjeen jälkeen hän sai idean tarinoidensa muodolle: tekstien sijasta Stafford tekisi lautapelin, joka mahdollistaisi pelaajille omien tarinoiden kertomisen. Roolipelejä ei vielä varsinaisesta oltu keksitty.

Pelille ei kuitenkaan löytynyt julkaisijaa. Tarot-luennan rohkaisemana Stafford keräsi rahat käsikäyttöiseen painokoneeseen myydäkseen peliä itse. Pelin White Bear and Red Moon (1975) ohella syntyi peliyritys Chaosium.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöhemmin kohdattuaan roolipelit Stafford tiesi löytäneensä etsimänsä kollektiivisen tarinankerronnan muodon ja julkaisi Gloranthaan sijoittuvan RuneQuestin (1978) yhdessä Steven Perrinin kanssa.

Innovatiivinen peli näytti, ettei roolipelien tarvitse olla kopioita D&D:stä. RuneQuestissa ja Gloranthassa hahmoja määrittää heidän suhteensa ympäröivään maailmaan ja sen myytteihin. Glorantha eroaa muista maailmoista myös siinä, ettei se ole kopio Tolkienin luomasta Keski-Maasta.

Tälle on yksinkertainen selitys: Stafford alkoi kirjoittaa Gloranthasta ennen kuin oli tietoinen Tolkienin teoksista. Lisäksi Stafford ammensi inspiraatiota lukuisista ei-länsimaalaisista lähteistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1988 suomennettu RuneQuest inspiroi sukupolvellisen suomalaisia roolipelaajia. Voidaankin sanoa, että Suomessa ei ole yhtään roolipelaajaa, johon Stafford ei olisi vaikuttanut suoraan tai välillisesti.

Yhdessä luominen oli Staffordille ominaista, ja Glorantha inspiroi muitakin pelisuunnittelijoita. RuneQuestia seurasivat Robin Lawsin kanssa kehitetty HeroQuest (2003), Jonathan Tweetin ja Rob Heinsoon 13th Age Glorantha (2018) sekä Suomessakin suuren suosion saavuttanut David Dunhamin tietokonepeli King of Dragon Pass (1999).

Lisäksi Stafford kirjoitti mytologiasta, šamanismista ja kuningas Arthurista, viimeksi mainitusta myös roolipelin Pendragon (1985).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Staffordin teoksissa näkyy vahvasti šamanismi, jota hän tutki ja harjoitti kuolemaansa saakka. Staffordin mukaan roolipelaaminen on verrannollista šamaanimatkaan: kokija astuu toiseen maailmaan arkitodellisuuden ulkopuolelle, ja palatessaan tuo mukanaan positiivisen muutoksen arkeensa.

Vuonna 2018 julkaistiin uusi versio RuneQuestista. Stafford oli työssä mukana mutta ei enää pääkirjoittajana. Stafford sanoi, että nuoruuden unelma hänen luomuksensa parissa työskentelevästä omistautuneesta kirjoittajatiimistä on toteutunut.

Juho Korolainen

Kirjoittaja on Suomen Glorantha-seuran Kalikosin puheenjohtaja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet