Muistot

Armas Lahoniitty 1944–2018

Kaupunginjohtaja

Turun entinen kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen 15. lokakuuta 2018 Turussa. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Punkalaitumella 6. lokakuuta 1944.

Lahoniityn perhetausta oli vahvasti työväenluokkainen. Ehkä hän syntyi onnellisten ja toiveikkaiden tähtien alla, kun hänen etunimikseenkin annettiin Armas Onni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lahoniityn yhteiskunnallinen ura alkoi jo opiskelijana Turussa, kun hänet valittiin vuonna 1968 Indeksin (yhteiskunta- ja kasvatustieteiden ainejärjestö) puheenjohtajaksi. Vasemmistolainen opiskelijaporukka kokoontui tuohon aikaan parantamaan maailmaa kuuluisassa Hämeenportissa. Lahoniitty kuului kanta-asiakkaisiin.

Hämeenportissa sorvattiin myöhemminkin Turun kunnallispolitiikan ja Sdp:n suuntaratkaisuja. Lahoniitty oli usein kapellimestarin roolissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lahoniityn työura vei ensin seutukaavaliiton kautta pankkialalle. Kunnallispolitiikassa hän nousi Turun valtuustoon ensimmäisen kerran vuonna 1972.

Merkittävimmän työnsä Lahoniitty teki Turun kaupunginjohtajana. Hänet valittiin ensin opetus- ja sivistystoimen apulaiskaupunginjohtajaksi vuonna 1989. Ykkösjohtajan pesti avautui vuonna 1995, kun Juhani Leppä joutui eroamaan tehtävästä.

Lahoniitty tunnettiin työmoraalistaan. Virkahuoneen valot syttyivät joka aamu kahdeksalta, ja työt jatkuivat usein myöhään iltaan. Vähintään kuusipäiväinen työviikko oli hänelle vakiintunut käytäntö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupunginjohtajanakin hän oli ystävien tuntema Arppu, jota oli helppo lähestyä. Kaupunginkanslian työmaaruokalassa hän ei ruokarauhaa saanut, kun ihmisillä oli asiaa. Se ei häntä häirinnyt. Hän oli myös hyvä kuuntelija.

Lahoniityn aloittaessa apulaiskaupunginjohtajana Suomi syöksyi syvään lamaan. Kun hän vuonna 2005 siirtyi eläkkeelle ykköskaupunginjohtajan virasta, elettiin vahvaa nousukautta. Niissä olosuhteissa kaupungin talous menestyi hyvin. Turku satsasi koulutukseen ja kulttuuriin.

Lahoniitty saavutti merkittävän yhteiskunnallisen vaikuttajan asemansa kovalla ja uupumattomalla työllä. Hän ei ollut luonteeltaan kansanvillitsijä vaan nousi usein muiden yläpuolelle asiaosaamisellaan ja rauhallisella argumentoinnillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen terävät havaintonsa ja perustellut linjanvetonsa politiikan eri kysymyksiin perustuivat vankkaan ideologiseen taustaan ja tietämykseen työväenliikkeen aatehistoriasta.

Lahoniitty kommentoi eri ilmiöitä usein myös huumorin keinoin. Hänen satiirinsa kohteita olivat varsinkin poliittiset vastustajat tai talouselämän kuprut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arppu oli radikaali mutta vierasti räyhäradikalismia. Hän oli perinteisellä tavalla demokraattinen sosialisti.

Suruviesti Arpun kuolemasta pysäytti ison joukon ystäviä ja tovereita Turussa ja muuallakin.

Ystäväpiirissä koettiin, että hänellä olisi ollut vielä paljon annettavaa niin kotikaupungilleen kuin lähiyhteisöilleen – ja erityisesti perheelleen, johon kuuluivat Eira-vaimo ja pojat, Kalle ja Lauri.

Lasse Hallamurto

Pyry Lapintie

Antti Vuorenrinne


Kirjoittajat ovat Armas Lahoniityn ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet