Muistot

Roy Hargrove 1969–2018

Trumpetisti

Amerikkalainen trumpetisti Roy Hargrove kuoli 2. marraskuuta New Yorkissa sydäninfarktiin, joka oli pitkäaikaisen munuaissairauden seurausta. Hän oli 49-vuotias, syntynyt Wacossa Texasissa 16. lokakuuta 1969.

Hargrovea pidettiin yhtenä sukupolvensa lupaavimmista jazzmuusikoista. Hän vei eteenpäin vanhaa bebop-perinnettä mutta samalla hän toimi tärkeänä linkkinä jazzin sekä hiphopin ja R&B:n välillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hargrove oli vasta koululainen, kun trumpetisti Wynton Marsalis kuuli häntä jazzklinikalla. Marsalis ymmärsi heti lahjakkuuden ja alkoi patistella tätä eteenpäin.

Se kävikin nopeasti. Heti koulusta valmistumisensa jälkeisenä kesänä Hargrove matkasi Marsaliksen tuella Euroopan jazzfestivaaleille, ja 25 ikävuoteen mennessä hän oli jo nykyjazzin huipulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hargrove oli vahvasti mukana vaikuttamassa myös vuosi­tuhannen vaihteessa virinneeseen neo-soul-genreen. Vuonna 2000 hän oli mukana D’Angelon uraauurtavalla Voodoo-levyllä sekä Erykah Badun Mama’s Gun -levyllä.

Hargroven oma kokoonpano The RH Factor yhdisteli jazzin, funkin, hiphopin, soulin ja jopa gospelin elementtejä.

Urallaan Hargrove saavutti kaksi Grammy-palkintoa. Habana-albumi sai vuonna 1998 palkinnon latin jazz -kategoriassa. Vuonna 2003 Directions in Music palkittiin parhaana instrumentaalijazzlevynä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hargrove kiersi ahkerasti jazzfestivaaleja, ja hänet nähtiin useita kertoja keikalla myös Suomessa.

Pori Jazzissa hän esiintyi muun muassa vuosina 1990, 1995, 2002 ja 2009. Vuonna 2014 Harcgove vieraili Flow-festivaalilla kvintettinsä kanssa.

Hargrove taisteli vuosia huumeiden väärinkäytön ja sen seurausten kanssa. Vuonna 2014 hänet todettiin syylliseksi kokaiinin hallussapitoon ja tuomittiin suorittamaan kahden päivän pituista yhdyskuntapalvelua.

Hargrove sai urallaan veto­apua jazzin legendoilta, ja no­peasti hänestä itsestäänkin kasvoi nuorten muusikoiden tukija.

Mari Koppinen

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet