Muistot

Esa Humina 1941–2018

Merkonomi, reservin kapteeni

Merkonomi ja reservin kapteeni Esa Humina kuoli Kokkolassa 16. lokakuuta 2018 77-vuotiaana.

Hän oli syntynyt Kokkolassa 11. toukokuuta 1941.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huminan mittava panos rauhanturvaajana kesti kolme vuosikymmentä.

Ura alkoi 1971 komennuksella Uncificyp-joukkoihin Kyproksella, seuraavina asemapaikkoina Syyria, Egypti ja Israel, joissa hän työskenteli Untson alaisuudessa useaan otteeseen. Uraan mahtuu myös pari vuotta yksityisen rakennuskonsernin palveluksessa Irakissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Unifil rekrytoi rauhanturvaajia Libanoniin, puolustusministeriöstä tuli jälleen Huminan työnantaja. Kaksi vuotta myöhemmin hän sai komennuksen Iraniin Uniimogin alaisuuteen vuosiksi 1988–1990. Iranista hän siirtyi Somaliaan vajaaksi vuodeksi.

Unosom-operaatiota seurasi puolentoista vuoden työskentely Suomen Punaisen ristin avustustoiminnan koordinaattorina Angolassa.

”Kolmen mantereen” rauhanturvaaja Huminasta tuli vuonna 1995 Ulkoministeriön alaisen Balkanin komennuksen (Icfy, Osce ja ECMM) myötä, joka hänen osaltaan päättyi 31. joulukuuta 1999.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Humina oli suoraviivainen ihminen, ja hän oli sisäistänyt työn mukanaan tuomat riskit.

Hän hyväksyi ne, eikä hänen tarvinnut asiaa enempää pohtia. Tehtävät ja niiden eteen tuomat tilanteet saivat hänen huomionsa täydellisesti.

Palvelusvuosien myötä hänelle kertyi vankka kokemus sekä sotilas- että siviilioperaatioista. Kuljetusten järjestämisessä hän pääsi näyttämään erikoisosaamistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen hyvää kaluston tuntemustaan ja järjestelykykyään SPR hyödynsi Angolassa vuosina 1991 ja 1994 pyrkiessään lievittämään maassa riehuvaa nälänhätää.

Lähi-idän vuosien aikana Huminalla oli erinomainen tilaisuus perehtyä ihmisten elämään arabivaltioissa sekä Israelissa. Kiinnostus alueen kulttuuriin toi hänelle lukuisia arabi­ystäviä ja myös kielitaitoa, jolla hän sai kontaktin paikallisiin ihmisiin. Lähi-idän tapahtumia hän seurasi tiiviisti eläkkeelle jäätyäänkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Voidaan liioittelematta sanoa, että Lähi-idässä vietetyt vuodet olivat tehneet hänestä alueen asiantuntijan, jolla oli selkeä käsitys tapahtumien taustoista.

Aseet olivat Huminan suuri harrastus. Hän oli perehtynyt niiden toimintaperiaatteisiin ja teknisiin ominaisuuksiin. Käsistään kätevänä hän pystyi kotiverstaassaan kunnostamaan vajaakuntoisia ruutiaseita.

Hän oli taitava ampuja ja tuttu näky paikallisella ampumaradalla. Hänellä oli arvokas kokoelma ”vuosikerta-aseita”, joita hän oli kerännyt vuosien varrella.

YK:n roolin selkkauksien rauhoittajana ja verenvuodatuksen pysäyttäjänä Humina arvosti pitkän palveluksensa jälkeen korkealle. Hän oli kentällä voinut nähdä, kuinka maailmanjärjestö toimillaan pystyi parantamaan tavallisten ihmisten elämää.

Alkuvuosien seikkailunhalu ei enää ollut hänen motivaationsa ylläpitäjä, vaan halu antaa oma panoksensa järjestön tärkeään työhön.

On ikävää, että hän viimeisten elinvuosiensa aikana sai nähdä YK:n menettävän vaikutusvaltaansa aseellisten konfliktien pysäyttäjänä ja rauhantilan palauttajana.

Seppo Humina

Kirjoittaja on Esa Huminan veli.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet