Muistot

Paavo V. Komi 1939–2018

Professori

Biomekaniikan professori Paavo V. Komi kuoli 10. lokakuuta 2018 kotonaan Uuraisilla 78-vuotiaana. Hän oli syntynyt 2. joulukuuta 1939 Kauhajoella.

Komin työuraa leimasi aina kansainvälisyyden periaate ja aktiivinen verkostoituminen tutkijana ja tiedevaikuttajana, mikä toi hänelle suurta arvostusta tiedeyhteisössä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän toikin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden maailmankartalle.

Suoritettuaan liikuntatieteiden maisterintutkinnon Jyväskylässä Komi sai jatkokoulutus­stipendin Iowan yliopistoon 1966. Tohtoriksi hän väitteli 1969 Penn Staten yliopistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuodet Yhdysvalloissa olivat Komin mielestä ratkaisevia hänen tieteellisen uransa kehitykselle. Hän palasi takaisin Jyväskylän yliopistoon 1970, ja vuodesta 1979 lähtien hän toimi ensin liikuntafysiologian ja myöhemmin biomekaniikan professorina.

Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen johtajana Komi toimi 25 vuotta vuoteen 2004 asti.

Komin tutkimusalana oli hermolihasjärjestelmän toimintamekanismit liikkumisen yhteydessä. Tiedemiehenä hän oli ennakkoluuloton ja innovatiivinen. Hänen tutkimuksensa erityisesti ihmisen liikkumisen venymis-lyhenemissyklistä olivat uraauurtavia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Komi tunnettiin tiukkana johtajana ja jatko-opiskelijoiden ohjaajana. Jatkokoulutusseminaareja järjestettiin myös hänen kotonaan Uuraisilla, jossa opiskelijoiden lisäksi lukuisat kansainväliset vieraat saivat nauttia Paavon ja Raija-vaimon vieraanvaraisuudesta. Kongressiharjoitukset Uuraisilla päättyivät saunomiseen ja illalliseen, joita edeltäneet leuanvetokilpailut Komi yleensä voitti.

Uuraisten kesämökin Komi laajensi osin omin käsin perheensä kodiksi. Siitä muodostui hänelle rakas paikka, jonne lukuisten matkojen jälkeen oli hyvä tulla.

Komi oli innokas hiihtäjä ja aktiivinen toimija Suomen Hiihtoliitossa. Hän oli luomassa valmennuksen asiantuntijajärjestelmää ja puhui vahvasti koulutuksen puolesta, joiden avulla suomalaisen hiihtomenestyksen nousua pohjustettiin 1980-luvulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paavolla oli erinomainen huumorintaju ja monia viisauksia, joita hän viljeli pilke silmäkulmassa. Monet näistä viisauksista pitivät sisällään myös vakavammin otettavan viestin, mm. ”pidetäänkö kokous vai tehdäänkö töitä” tuli vuosien varrella tutuksi. Vuonna 2014 julkaistun elämäkerran otsikoksi valikoitui yksi Paavon viisauksista: Suoralta ei voi oikaista.

Paavolle perhe ja Uuraisten-koti olivat rakkaita, ja niistä hän puhui aina lämmöllä.

Muutamia vuosia sitten Paavo tiivisti yhteiselon vaimonsa Raijan kanssa kauniissa kirjoituksessaan: ”Elämämme on ollut rikasta; rikkautta on luonnollisesti tuonut myös se, että voimme olla ylpeitä lapsistamme Kirsistä, Ollista ja Paulasta ja viidestä lastenlapsestamme”.

Janne Avela

Vesa Linnamo


Kirjoittajat ovat Paavo Komin entisiä tohtoriopiskelijoita, työtovereita ja ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet