Muistot

Jukka Piironen 1955-2018

Tähtitieteen dosentti, filosofian tohtori

Tähtitieteen dosentti, filosofian tohtori Jukka Piironen kuoli Helsingissä 11. toukokuuta 2018 pitkäaikaisten sairauksien uuvuttamana. Hän oli syntynyt Joensuussa 17. huhtikuuta 1955.

Jukka Piironen valmistui filosofian maisteriksi Oulun yliopistosta 1978 neljän vuoden opintojen jälkeen. Filosofian tohtoriksi hän väitteli asteroidien fotometrisista tutkimuksista Helsingin yliopistossa 1998.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuosina 1993–2004 Piironen työskenteli tutkijana Helsingin yliopiston observatoriolla. Tämän jälkeen hän toimi erikoistutkijana Geodeettisessa laitoksessa (nykyisin Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI).

Uransa alkuvuosina 1979–1988 Piironen työskenteli useissa tähtitieteen ja avaruustutkimuksen yksiköissä. Vuosina 1988–1992 työuraan liittyi ATK-tehtäviä ja hän toimi muun muassa Mäntsälän kaupungin ATK-päällikkönä 1990–1992.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähtitieteilijän urallaan Jukka Piironen vietti pitkiä aikoja ulkomaisissa tutkimuslaitoksissa. Vuosina 1980–1998 hän työskenteli kuukausia Katanian yliopiston observatoriossa Italiassa, Lowellin observatoriossa Arizonassa, Yhdysvalloissa ja Saksan avaruusjärjestön tutkimuslaitoksessa Stuttgartissa. Hän vieraili vuoden ajan sekä Upsalan yliopiston observatoriossa Ruotsissa että Euroopan Unionin tutkimuskeskuksessa Isprassa, Italiassa. Upsalan ja Ispran vierailuilla oli mukana perhe; puoliso ja kaksi poikaa.

Jukka Piirosen kiinnostus tähtitieteeseen alkoi varhain ja jatkui läpi elämän. Nuorena hän rakensi kaukoputkia ja oman observatorionkin. Ajatuksia herättävän vertailukohdan tutkimuksen aikajänteeseen tarjoaa Piirosen osallistuminen BepiColombo-avaruusmissioon sen alkutaipaleella 2000-luvun alussa. BepiColombo on laukaistu onnistuneesti kohti Merkuriusta 19. lokakuuta 2018.

Geodeettisessa laitoksessa Jukka Piirosen vastuulle tulivat Metsähovin laitteisiin ja havaintotoimintaan liittyvät työt. Vanhan satelliittilaser-laitteiston modernisointi alkoi lupaavasti, mutta sitä varjostivat lisääntyneet terveysongelmat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopulta Piironen jäi sairauseläkkeelle heinäkuussa 2006 ja työ jäi kesken. Metsähoviin on juuri valmistumassa huippumoderni satelliittilaser-järjestelmä, josta ovat pitkälti vastanneet Piirosen aikanaan Helsingin yliopiston observatoriossa kouluttamat tutkijat.

Jukka Piironen oli pidetty ja arvostettu luennoitsija Helsingin yliopiston tähtitieteen kursseilla. Moni havaitsevan tähtitieteen tai avaruusgeodesian nykyisistä tutkijoista on saanut peruskoulutuksensa Piiroselta.

Jukka Piironen harrasti tieteen popularisointia, maukkaan ja vahvasti maustetun ruuan valmistamista, lukemista, kitaransoittoa ja nautti suuresti musiikin kuuntelusta niin kotona kuin konserteissa.

Karri Muinonen

Markku Poutanen

Hannu Karttunen

Kirjoittajat ovat Jukka Piirosen kollegoja ja ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet