Muistot

Inkeri Kilpinen 1926–2018

Kirjailija

Kirjailija, filosofian maisteri Inkeri Kilpinen kuoli Espoossa 14. marraskuuta 2018 92-vuotiaana. Hän oli syntynyt Heinolassa 15. kesäkuuta 1926.

Sota kosketti syvästi Kilpisen elämää. Heinolaa pommitettiin ankarasti. Ilmahälytysten aikana Kilpisen perhe juoksi maakellariin suojaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naapurikortteli tuhoutui, mutta perheen kotitalo säilyi. Inkerin paras ystävä kuoli pommituksissa ja vanhempi veli sotasairaalassa. Kilpinen hoiti haavoittuneita sotilaita sairaalajunassa. Viisi Kilpisen teoksista teemoittuukin sota-aikaan.

Kilpisen lapsuus Heinolassa oli sodan koettelemuksia lukuun ottamatta onnellista aikaa hyvinvoivassa viisilapsisessa perheessä Harjukadulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kilpinen kirjoitti vuosina 1959–2004 yhteensä 27 näytelmää, matkakirjaa, nuorisokirjaa, romaania, elokuvakäsikirjoitusta sekä muistelmateoksen.

Näytelmiä on käännetty 13 kielelle ja esitetty 10 maassa.

Esikoisteos oli Kansallisteatterissa esitetty runonäytelmä Atlantica vuonna 1959.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tunnetuin teos on vuonna 1964 Kansallisteatterissa ensi-iltansa saanut Tuntematon potilas, jota esitetään jossain päin maata vieläkin melkein joka vuosi.

Kilpinen valmistui terveydenhoitajaksi 1950 ja filosofian maisteriksi 1953.

Ennen päätoimiseksi kirjailijaksi ryhtymistään hän toimi Helsingin kaupungin virkamiehenä. Monien näytelmien tapahtumat, jopa kaikkein hullunkurisimmat kuten puuni­vaha­tutkimus, pohjautuvatkin työelämän kokemuksiin. Helsingin kaupunginvaltuutettuna toimiessaan Kilpinen oli mukana tekemässä Helsingin metron rakentamispäätöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1970-luvun yhteiskunnallinen radikalisoituminen, joka oli voimakkainta taiteilijapiireissä, koski Kilpiseen kovin. Hän piti kiinni arvoistaan ja joutui sen vuoksi taiteilijamaailman hyljeksimäksi. Kilpinen kirjoitti silloin tunnoistaan näytelmän Toinen maailma.

Asuntoauto tuli tutuksi, kun Kilpinen teki miehensä kanssa kolme pitkää automatkaa. Matkoilla ajettiin Suomesta Intiaan, Amerikan mantereet pohjoisesta etelään sekä Australian halki ja ympäri. Matkabudjetti oli pienimmillään yksi dollari henkeä kohden päivässä. Sillä sai pienessä intialaisessa kylässä päivän riisiannoksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokaisesta matkasta Kilpinen kirjoitti runsaasti kuvitetun matkakirjan. Kirjoilla on jo historiallista arvoa. Esimerkiksi kuvaukset Iranista ja Afganistanista tavallisen ihmisen tasolla kertovat rauhallisista yhteiskunnista, joita ei enää ole.

Matkoillaan Kilpinen tapasi muun muassa Dalai Laman, vaikka olikin vain pienellä Toyo­ta Hiacella liikkuva reissaaja. Ystävällisellä hymyllä ja kärsivällisyydellä pääsee maailmassa pitkälle.

Kilpisellä oli lukuisia pitkäaikaisia luottamustehtäviä muun muassa Suomen näytelmäkirjailijaliitossa ja Espoon taiteilijoissa. Hän on saanut monia palkintoja ja ansiomerkkejä, kuten valtion näytelmäkirjailijapalkinnon, ja on muun muassa Suomen Lottaperinneliiton kunniajäsen.

Kilpisellä on kaksi lasta, neljä lastenlasta ja neljä lastenlastenlasta. Lasten ja lastenlasten kanssa kesämökkitouhut olivat hänelle aina mieluisia puuhia.

Anja Benson

Yrjö Benson


Kirjoittajat ovat Inkeri Kilpisen lapset.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet