Muistot

Hannu Mannerkoski 1944–2018

Professori

Professori Hannu Mannerkoski kuoli 9. marraskuuta 2018 Joensuussa sairauteen, ”joka ei ollut nykylääketieteen keinoin enää parannettavissa”, kuten hän tiedemiehen analyyttisellä tyyneydellä totesi. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Nummella 9. heinäkuuta 1944.

Mannerkoski aloitti tutkijanuran 1968 Helsingin yliopiston suometsätieteen opetusassistenttina sekä Suomen Akatemian tutkimusassistenttina ja nuorempana tutkijana. Kurssitoverit, nuoruuden kollegat ja opiskelijat muistavat hänet perusteellisena ja asioihin paneutuvana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mannerkoski erikoistui metsämaan tutkijaksi. Hän oli sitkeä, olipa sitten kyse teoreettisesta tarkastelusta tai fyysisestä työstä kentällä. Maahan kaivettiin koekuoppia ja niistä vietiin valtaisia määriä näytteitä laboratorioon analysoitavaksi.

Tutkimus- ja opetusalana metsämaatiede oli vielä 1980-luvun alussa Suomen yliopistoissa laiminlyöty. Asiaa korjattiin perustamalla Joensuun yliopiston uuteen metsätieteelliseen tiedekuntaan (nyt Itä-Suomen yli­opiston metsätieteiden osasto) metsämaatieteen lehtorin virka, johon Mannerkoski nimitettiin 1983. Nelilapsisen perheen muuttoa Helsingistä Joensuuhun edisti se, että Aino-puoliso oli kotoisin Nurmeksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mannerkoskesta tuli 1990 perustetun metsämaatieteen professuurin ensimmäinen haltija. Tässä virassa hän toimi eläkkeelle jäämiseensä asti vuoteen 2009. Hän toimi myös dekaanina ja osaltaan luotsasi pientä yksikköä sen kehittyessä nopeassa tahdissa arvostetuksi kansainvälisen tason metsätieteiden tutkimus- ja opetusyksiköksi.

Mannerkoski edisti oppituolin kehkeytymistä laaja-alaiseksi. Hän teki tiivistä yhteistyötä Metsäntutkimuslaitoksen (nykyisin Luke) kanssa, ja se johti mm. kansainvälisestikin ainutlaatuisen juuristolaboratorion rakentamiseen Joensuuhun.

Laajoista maastotutkimuksista tuli uutta tietämystä metsätalouden vaikutuksista ravinteiden huuhtoutumiseen pohjaveteen ja vesistöihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hannu oli kollegana ja ohjaajana tarkka, huolellinen ja luotettava. Hän toi esille, että meiltä edellytetään vastuuta siitä, mitä luonnonresursseilla tehdään.

Hän jätti työnsä testamenttina nuoremmille polville laajan suomenkielisen tietokirjan ja yli­opistollisen oppikirjan Metsien ilmastolliset ja hydrologiset suojavaikutukset (2012).

Leena Finér

Tarja Lehto

Juhani Päivänen


Kirjoittajat ovat Hannu Mannerkosken ystäviä ja kollegoita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet