Muistot

Tuula Hyyryläinen 1946–2018

Tanssitaiteilija

Tanssitaiteilija Tuula Hyyryläinen kuoli äkillisesti sairaskohtaukseen kotonaan Vuosaaren taiteilijatalossa 10. joulukuuta 2018. Hän oli 72-vuotias, syntynyt Mikkelissä 21. heinäkuuta 1946.

Tuula Hyyryläisen elämä kutoutui yhteen Suomen tanssitaiteen vaiheiden kanssa. Hän oli monessa mukana, ja hänessä paloi paneutuva ja syvä esiintymisen liekki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyyryläinen oli säteilevä esiintyjä sekä ahkera harjoittelija. Hän etsi väsymättä parasta mahdollista ilmaisua analyyttisesti ja konkreettisesti niin yksin kuin ryhmässä työskennellen. Hän paneutui tarkasti teoksien aihepiireihin ja syvensi ilmaisuaan henkilökohtaisen kokemuksensa kautta.

Esiintyjyys ja tanssijuus alkoivat jo varhain Mikkelin teatterissa 1950-luvulla. Tultuaan ylioppilaaksi Hyyryläinen hakeutui opiskelijaksi Helsingin yliopistoon sekä Svenska Teaternin iltatanssijaksi (1966–1969).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1970-luvun vaihde oli suomalaisten tanssiryhmien muodostumisen aikaa, ja Tuula Hyyryläisen nimi löytyy monista eri tanssikokoonpanoista. Kun Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän toiminta vakinaistettiin 1973 Hyyryläisestä tuli yksi sen ensimmäisistä kuukausipalkkaisista tanssijoista.

Linjakas tanssija teki nuorena monia romanttisia ja lyyrisiä roolitöitä. Vuosien 1975–1979 kiinnitys Tanssiteatteri Raatikkoon toi ilmaisuun voimaa ja vimmaa sekä paljon matkakilometrejä. Kiireinen kiertue-elämä ja pieni poika saivat Hyyryläisen palaamaan takaisin Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmään (1979–1989). Hän oli Liisa Prihan tanssiteosten kantava voima, ja Jorma Uotisen koreografiat olivat Tuulalle ja koko ryhmälle merkittävää aikaa.

Valtion kolmivuotisen taiteilija-apurahan (1989–1991) myötä Hyyryläinen jäi vapaaksi taiteilijaksi. 45-vuotiaana tanssijana mietintään nousivat ammatin vaihtaminen tai tanssin opettaminen. Tanssin perusopetus ja lukuisat uudet tanssitapahtumat jalkaannuttivat tanssia ympäri Suomea. Yksi keskeisistä aktiivisista tanssialueista oli Pyhäsalmi ja sen ympäristökunnat. Tuula Hyyryläinen toimi niissä tanssiopettaja-koreografina vuosina 1991–1995 ja vaikutti muun muassa Täydenkuun tanssit -festivaalin syntyyn.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palo taiteeseen ja esiintymiseen ei loppunut taiteilijaeläkkeellä vaan Tuula jatkoi esiintymisiä vierailijana tanssi- ja teatteriproduktioissa. Hänen luonteensa leikkisä ja hullutteleva puoli pääsi parhaiten näkyviin Vuosaaren kesäteatterissa. Tuula oli ammatillisesti aktiivinen loppuun asti, joten vuodeksi 2019 suunnitellut esiintymiset ja taijiopetus jäävät toteutumatta.

Tuulan lähipiiriin kuului Jussi-poika perheineen.

Mirja Tukiainen

Anne Makkonen


Kirjoittajat ovat Tuula Hyyryläisen ystävä sekä tanssin tutkija.