Muistot

Wäinö Korhonen 1926–2018

Viisiottelija

Kaksinkertainen olympiamitalisti Wäinö Korhonen kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Lohjalla 13. lokakuuta 2018. Hän oli 91-vuotias, syntynyt 21. joulukuuta 1926 Jääsken kylässä Karjalassa.

12-lapsisen perheen vesa jäi orvoksi 1939, jolloin hän jo aloitti työt väestönsuojelukeskuksessa. Välirauhan aikana hän asui muun muassa Katajanokan poikakodissa, josta hakeutui klaffipojaksi Suomi-Filmin palvelukseen. Avustajan ura vei hänet 40-luvun kotimaisiin elokuviin, myös kymmeniin radiokuunnelmiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viisiotteluharrastuksensa Korhonen aloitti 1949, mitä ennen hän oli jo harrastanut hiihtoa, uintia ja juoksua. Hänen uransa 5-ottelussa oli pitkä. Ensimmäisen SM-mitalinsa hän sai 1951 ja viimeisen 1967.

Näihin vuosiin mahtuvat olympiakisat, kuudet MM-kisat ja 16 SM-kisaa. Uran kirkkaimmat hetket koettiin 1956 Melbournen olympiakisoissa, jossa Korhonen saavutti pronssia sekä henkilökohtaisessa että joukkuekisassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viisiottelun MM-kisoissa hän oli parhaimmillaan neljäs. Suuria saavutuksia ovat myös kaksi MM-hopeaa ja yksi pronssi viisiottelun joukkuekilpailuissa. SM-mitaleita kertyi yhteensä kymmenen.

Korhonen oli luonnonlahjakkuus, ja lyhyestä varrestaan huolimatta hän menestyi myös uinnissa, jää-, vesi-, kori- ja pesäpallossa sekä kalpamiekkailussa, jossa hän edusti Suomea maajoukkuetasolla, myös Melbournen olympiakisoissa. Moninkertainen Viisiottelun maailmanmestari venäläinen Igor Novikov huudahti erään tulisen ottelun jälkeen Korhoselle ”artist!”. Se kuvaa Korhosta hyvin tässä jalossa lajissa.

Kilpailu-uransa aikana Korhonen oli mukana perustamassa Helsingin nykyaikaiset 5-ottelijat ry:tä. Hän vaikutti seuran hallituksessa, mutta ehti toimia myös miekkailuliiton hallituksessa sekä Autourheilun kansallisen kilpailutoimikunnan (nyk. AKK) pääsihteerinä 50-luvulla. Hän innostui myös ralliautoilusta. Uuden harrastuksen Korhonen löysi keilailusta, jossa nousi aina lajin mestariluokkaan asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viisiottelussa Wäiski oli näkyvä hahmo 1970- ja 80-luvuilla. Hän teki läheistä yhteistyötä olympiamitalisti Veikko Salmisen kanssa, jolle hän laati vieläkin tallessa olevia harjoitusohjelmia. Erään harjoittelujakson viimeisenä merkintänä on ”käy elokuvissa”.

Wäinö Korhonen oli erinomainen seuramies, joten työelämässä hän hakeutui luontevasti myyntitehtäviin. Hän toimi mm. Stockmannin urheilutukussa, Emil Elo Oy:ssä, Mallasjuoma Oy:ssä, Wihurilla sekä Trans Meri Oy:ssä, josta jäi eläkkeelle 1990. Työura alkoi jo 12-vuotiaana ja jatkui läpi monipuolisen ja menestyksellisen urheilu-uran.

Eira-vaimon kanssa avioliitto kesti 57 vuotta. Uteliaisuutensa elämään, urheilun kipinän ja rakkautensa luontoon ja kulttuuriin hän välitti kolmelle tyttärelleen ja lapsenlapsilleen.

Wäinö Korhoselle myönnettiin Pro Urheilu -tunnustuspalkinto vuonna 2008.

Pekka Santanen

Taru Kockberg


Kirjoittajat ovat Wäinö Korhosen seuratoveri ja tytär.