Muistot

Marja Ukkonen 1941–2018

Mainonnansuunnittelija

Mainonnansuunnittelija, copywriter Marja Ukkonen kuoli 16. marraskuuta 2018 Helsingissä. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Iitissä 25. kesäkuuta 1941.

Pisimmän jakson pitkästä urastaan Ukkonen työskenteli Markkinointi Viherjuuren suunnittelijana. Nimien ja iskulauseiden luominen oli hänen vahva alueensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ukkosella oli ehtymätön into oppia uutta ja selvittää asioita perinpohjaisesti. Erityisen an­sioitunut hän oli terveydenhuollon- ja lääkemarkkinoinnin osaajana.

Vaikea aihealue tarjosi haasteita, joihin hän pelkäämättä ja itseään säästämättä tarttui. Suunnittelupalavereissa ideoita syntyi sivukaupalla, tiimityö oli hersyvää ja hauskaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ukkonen toimi useissa mainonnan ja markkinoinnin luottamus- ja asiantuntijatehtävissä. Ansioistaan suunnittelijana hänet palkittiin monissa alan kilpailuissa, viimeisimpinä Mainonnan monitaho -tunnus 2011 ja Kultainen sulka -kirjoituskilpailun palkinto 2014.

Alan oppilaitoksissa hän oli pidetty ja arvostettu opettaja, joka tunnettiin hyvän kielenkäytön edistäjänä. Ukkonen toimitti ja suomensi muun muassa teoksen Sitaateista tyhmimmät (Bazar 2004).

Valoisan olemuksensa ja auttamishalunsa myötä Marjan apua pyydettiin monella elämänalueella. Perehtyneisyytensä ansiosta hän toimi luotettavana ”terveyssisarena”, arkihuolista oli helppo avautua ihmiselle, joka kunnioitti ja kuunteli jokaista, pilkkusäännöt kannatti varmistaa Marjalta. Eläkkeelle hän ei jäänyt, vaan 68-vuotiaana järjesti iloiset läksiäiset asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen. Käännös- ja kirjoitustyö jatkui edelleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulttuuri ja matkustelu kuuluivat Marjan elämään. Aina oli kirja luettavana. Koti oli täynnä taidetta, Musiikkitalon viikkokonserteissa hän laajensi ennestäänkin suurta ystäväpiiriään. Savonlinnan oopperajuhlat kuului kesään, ellei sitten ollut matka Veronaan, Roomaan tai Bayreuthiin.

Ruoka oli Marjalle intohimo. Hän testasi reseptejä, luki ja paranteli niitä, kirjoitti reunahuomautuksia. Iitin metsät sammalmättäillä törröttävine tatteineen olivat hänelle taideteoksia, joista ammentaa voimaa.

Perhe, läheiset ja me ystävät lohduttaudumme menetykseemme lauseella, joka oli Marjalle ominainen: ”Asioilla on tapana järjestyä.”

Noora Siivonen

Kirjoittaja on Marja Ukkosen ystävä ja pitkäaikainen työpari.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet