Muistot

Helmiriitta Honkanen 1920–2018

Kuvataiteilija

Kuvataiteilija ja graafikko Helmiriitta Honkanen kuoli 98-vuotiaana Kaunialassa 14. joulukuuta 2018. Hän oli syntynyt Helsingissä 8. lokakuuta 1920 arkkitehti Salme Setälän ja taloustoimittaja Frithiof Cornérin perheen esikoiseksi.

Hänelle syntyi myöhemmin pikkuveli Sam, joka kuoli välirauhan aikaan tuberkuloosiin. Helmiriitta piirsi jo lapsena äitinsä jalanjäljissä voipaperille asunnon pohjia ja kutoi vanhan kaapin alakaapissa olleeseen nukkekotiin mattoja pienillä kangaspuilla. Isä Frithiof valokuvasi lapsiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Honkanen aloitti Taideteollisen keskuskoulun graafisella osastolla opiskelun vuonna 1938, josta sodan alettua juostiin rantoja pitkin pommituksia suojaan. Sotien vuoksi kolmen vuoden opinnot kestivät seitsemän vuotta. Sodan aikana Honkanen toimi muonituslottana Karjalan Kannaksella ja ilmatorjunnassa Helsingissä. Sodan jälkeen hän aloitti opiskelun Tampereen talouskoulussa.

Vaiheiden jälkeen hän hakeutui mainospiirtäjäksi Elannon mainososastolle, jossa suunniteltiin ja tehtiin julisteita, taitettiin lehtiä ja koottiin vaihtuvia näyteikkunoita. Helmiriitta Honkasen ja Armas Nybergin tekemä juliste Suuri luku voittikin Milanon biennalessa 1968 jaetun kultasijan. Honkasen aviomies kuoli samalla viikolla kun biennale avattiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Honkanen kasvatti Espoossa kolmea alaikäistä lastaan, Erkkiä, Ristoa ja Pirkkoa. Töitä Elannossa piti tehdä paljon, jotta yksinhuoltajana arjen sai sujumaan. Elannossa tapahtuneiden muutosten myötä Honkanen siirrettiin Elannon arkistoja tutkimaan, josta hän löysi julisteaarteita, mikä innoitti häntä tutkimaan julistetaiteen histo­rian tutkimusta.

Eläkkeelle jäätyään Honkanen jatkoi opiskelua Vapaassa taidekoulussa ja myöhemmin Taideteollisessa korkeakoulussa, josta hän valmistui maisteriksi 63-vuotiaana. Eläkkeelle jääminen oli taiteen tekemisen kannalta tuottoisaa aikaa. Honkanen sai vapaasti kokeilla erilaisia taiteen tekemisen muotoja taide­grafiikkaa, akvarellimaalausta, öljyvärejä tai kuvakudosten valmistamista. Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä ja kuvittamisen lisäksi kirjoittanut useita kirjoja. Sukunsa tarinaa hän tallensi kirjassaan Jouluperhonen. Hänen isoäitinsä oli kirjailija Helmi Krohn.

Honkanen teki satoja ex libriksiä ja kävi aktiivista kirjeenvaihtoa ympäri maailman. Taiteen parista ystäviä oli Euroopasta Aasiaan, ja 400 joulukorttia ympäri maailmaa hämmästytti läheisiä vuosittain.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helmiriitta oli jatkuvasti ajassa uudistuva, avoin ja maailmaa tarkasti havainnoiva ihminen, jonka kodin ovet ovat olleet auki ohikulkijalle. Hän sanoi kesällä 2018 pojalleen oppineensa käyttämään värejä.

Hänen värikylläinen maalaustaiteensa jää elämään ja muistuttamaan ystäviä ja läheisiä lapsenlapsenlapsia myöten historiasta ja kokonaisesta aikakaudesta, joka hänen mukanaan on nyt pois.

Helena Vartiainen

Kirjoittaja on Helmiriitta Honkasen lapsenlapsi.