Muistot

Eeva Somerto 1935–2018

Filosofian maisteri

Filosofian maisteri Eeva Somerto kuoli vaikeaan sairauteen 27. joulukuuta 2018. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Helsingissä 22. lokakuuta 1935.

Somerto kouluttautui alunperin ranskan kielen opettajaksi ja toimi tehtävässä muun muassa Töölön yhteiskoulussa 1964–1974, Teknillisessä korkeakoulussa 1978–1979 ja Merisotakoulussa 1984–1986.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opetustyön ohella hän oli 12 vuoden ajan myös Arabian tehtaiden tehdaskierrosoppaana.

Musiikki oli kuitenkin Somerton elämän peruspilari, jonka perinteet tulivat jo kotoa: hänen isänsä Sulo Räikkönen oli Suomalaisen oopperan baritonisolisti ja oopperanjohtaja, äiti Kaisa hammaslääkäri ja pianisti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Somerto olikin voimien ehtymiseen asti vakituinen vieras niin Helsingin konserttisaleissa kuin Kansallisoopperan katsomossa.

Työ Tapiolan kuoron intendenttinä 1979–1983 vei hänet rakastamansa musiikin pariin, ja kutsu oopperanjohtaja Ilkka Kuusiston sihteeriksi 1986 oli todellinen toiveiden täyttymys.

Oopperavuosinaan 1986–1998 Somerto toimi myös Kansallisoopperan pr- ja kansainvälisten asioiden hoitajana, ylikapellimestarin sihteerinä ja lopulta pääjohtaja Juhani Raiskisen assistenttina, josta työstä hän jäi eläkkeelle 1998. Monista työtehtävistä erityistä organisointikykyä vaati kymmenien oppaiden kerääminen ja kouluttaminen uuden oopperatalon ryhmäkierrosten vetäjiksi – jotkut hänen kouluttamansa oppaat kierrättävät ryhmiä oopperatalossa vielä tänäkin päivänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Somerto tarttui jokaiseen tehtävään innolla ja ammattitaidolla, eikä hänen koskaan kuultu valittavan työn paljoutta tai arvostuksen puutetta. Hän vierasti imartelua, ylisanoja ja julkisuuden ihannointia ja arvosti aitoutta, suorapuheisuutta ja myönteisyyttä kaikilla elämän alueilla. Viimemainitusta asenteesta hän oli itse elävä esimerkki.

Kesänsä Eeva ja hänen puolisonsa Pentti Somerto viettivät Sulo Räikkösen rakentamassa Asikkalan järvenrantahuvilassa Kalliopirtissä. Kesän kohokohtana oli vuotuinen vanhempien käynnistämä Kalliopirtti-päivä, jolloin huvilalle kerääntyivät myös Somertojen neljä lasta ja seitsemän lastenlasta. Pentti kuoli vuonna 1999.

Kalliopirtin vanha vieraskirja, johon aikanaan jättivät merkintänsä oopperanjohtaja Räikkösen monet kesävieraat, on nykyään osa suomalaista kulttuurihistoriaa.

Leena Nivanka

Kirjoittaja on Eeva Somerton entinen työtoveri Suomen kansallisoopperassa.