Muistot

Ralph Koltai 1924-2018

Lavastaja

Brittiläinen lavastaja Ralph Koltai kuoli 15. joulukuuta 2018 Ranskassa. Hän oli syntynyt Berliinissä 31. heinäkuuta 1924.

Koltain vanhemmat olivat unkarinjuutalaisia. Lääkäri-isä vaistosi tukalaksi käyvän tilanteen Saksassa ja lähetti poikansa Kindertransport-junan mukana Englantiin vuonna 1939.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koltai liittyi armeijaan vuonna 1944 ja hänet lähetettiin Nürnbergiin kirjastonhoitajaksi sotaoikeudenkäyntien ajaksi. Seuratessaan parvelta oikeusistuntoja mieleen jäivät natsijohtajien olemukset ja heidän luonteidensa ominaispiirteet.

Palattuaan Englantiin tiedustelupalvelun sotarikosyksikössä Koltai jäljitti sotarikollisia, muiden muassa Dunkirkin taisteluiden johtajia. Britannian kansalaisuuden hän sai vuonna 1947.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koltai jäi ammatillisesti Lontooseen, vaikka siirsikin työstudionsa ja varsinaisen kotinsa Ranskan Loiren laaksoon vuonna 1989.

Sodan jälkeen teatterin piiriin Koltain vei tuttavuus balettitanssijan kanssa. Koltai koki vahvuudekseen sen, ettei osannut piirtää, mikä pakotti hänet kehittämään muita tapoja tuoda näkemyksensä esiin.

Koltain mukaan lavastajan työssä ratkaisee kyky tehdä oikeita valintoja, löytää ideoita ja uusia ulottuvuuksia. Hän ei rakentanut kulisseja tarinalle vaan pyrki löytämään yhden yksinkertaisen kuvan, johon kiteytyy se mitä kirjoittaja tai säveltäjä haluaa sanoa. Hän pyrki antamaan ohjaajalle sen mitä tämä tietämättään halusi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koltain kulta-aikana 1960-80 -luvuilla hänen työtahtinsa oli hurja. Yksistään vuonna 1977 hän toteutti kymmenen lavastusta. Koltai oli Royal Shakespeare Companyn jäsen ja lavasti siellä muun muassa Beckettiä ja Pinteriä. Lisäksi hän työskenteli Covent Gardenissa, Sadler´s Wells Oopperassa ja ympäri maailmaa toteuttaen elämänsä aikana yli 250 tuotantoa.

Koltaille eritysen rakas oli tuotanto The Rise and Fall of the City of Mahagonny vuonna 1963. Hän otti yhteyttä Kurt Weillin leskeen Lotte Lenyaan ja vei tämän iltapäiväteelle Lontoon Brown -hotelliin näyttäen lehtiönsä, johon oli luonnostellut kyseisen tuotannon. Koltai teki toivomansa vaikutuksen rouvaan ja sai oopperan oikeudet Sadler´s Wells Teatterille sillä ehdolla, että se toteutetaan Koltain ja ohjaaja Michael Geliotin yhteistyönä.

Brittiläisen imperiumin ritarikunnan komentajan arvonimi CBE Koltaille myönnettiin vuonna 1983. Lisäksi hän sai lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koltai oli naimisissa pukusuunnittelija Annena Stubbsin kanssa 1956-76 jatkaen hänen kanssaan yhteistyötä myös avioliiton jälkeen.

Avioliitto televisiotuottaja Jane Alexanderin kanssa solmittiin vuonna 2008.

Koltai loi yli puoli vuosisataa kestäneellä urallaan perustavanlaatuisen vaikutuksen esiintymistaiteiden visuaalisuuteen. Niin lavastajana kuin opettajanakin maineikkaassa Central Saint Martins -koulussa vuosina 1965-72 oli hän kiistatta vaikutusvaltaisin alansa edustaja ja nosti pinnalle useita kuuluisia nykypäivän Englannin teatterintekijöitä.

Elina Hanhivaara

Kirjoittaja on Ralph Koltain ystävä ja kollega.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet